joi, 10 iunie 2010

Copyright, torrent si legalitati

Techdirt deschide un subiect destul de interesant pornind de la o sentinta data in Spania prin care un site de file sharing nu a fost considerat ilegal, sau ca ar incalca copyright-ul. Citatul imi place mult prea mult ca sa nu il pun si eu pe blog
"...since ancient times there has been the loan or sale of books, movies, music and more. The difference now is mainly on the medium used -- previously it was paper or analog media and now everything is in a digital format which allows a much faster exchange of a higher quality and also with global reach through the Internet." Judecatorii Ortiz, Gutierrez si Campillo
Sa exemplificam un pic situatia : Care este diferenta intre a merge la biblioteca si a imprumuta un dvd cu Printul Persiei, ca tot e hot acum, pe care il vezi unde vrei si cu cine vrei si a lua un film de pe net? Daca il consideri demn de a face parte din colectia de cd-uri cu siguranta il cumperi, si pe langa asta mai iei si un album cu poze, postere, etc. Calitatea se vinde no mather who sais what. Acelasi lucru este valabil si pentru muzica. Un fan va lua tot ce se poate cu idolii sai, dar daca i se impune de la inceput sa plateasca..who knows..poate nu il va tenta niciodata. Inasprirea legilor copyright-ului nu va avea nici pe departe efectul la care viseaza in special cei din industria cinematografica, au contraire. Si va dau si un exemplu. Acum ceva timp a fost mare scandal la Hollywood cand filmul Wolverine a fost..sustras...si pus pe net in varianta lui nefinisata. Efectul..salile au fost pline..dar toti au plecat dezamagiti deoarece efectele speciale au fost de proasta calitate..si cam tot filmul a fost slab calitativ. Ce i-a adus pe multi in sala a fost tocmai curiozitatea de a vedea cum arata filmul in forma lui finita, ce s-a schimbat, cum arata dupa imbunatatiri, iar unii dintre ei nu ar fi fost acolo daca nu l-ar fi vazut inainte, iar daca ar fi asteptat sa ii povesteasca cineva cum a fost filmul cu siguranta nu l-ar fi vazut deloc. Iar exemplele pot continua.
Sa nu se inteleaga gresit, nu sunt adepta extremelor, trebuie gasita o cale de a multumi si creatorii de continut de calitate (cei care distrug copacii degeaba sau polueaza aerul in van ar cam trebui sa dispara), dar cu siguranta amenzile sau inchisoarea pentru micii pirati nu este o solutie.
Voi ce credeti? Cum, sau cand se va termina razboiul impotriva asa-zisilor pirati?

2 comentarii:

  1. Ma gandeam si eu la o treaba...ce ai zis tu cu cartile..daca eu am multe carti acasa si le imprumut...? Nu e aceeasi chestie si cu alte lucruri? Ok..vor bani am inteles..dar tot ce este interzis..propaga si mai multa ambitie de a face acel lucru...intelegi ce vreau sa spun?

    RăspundețiȘtergere

Bookconsumer