duminică, 11 decembrie 2011

Data Centers and IT Infrastructure Management




Pe 6 decembrie am fost la Intercontinental la o conferinta interesanta, organizata de Agora, despre data centers, unde s-au atins punctele fierbinti din IT si anume virtualizarea si cloud computingul. M-a surprins varsta audientei, trecuta de 50 de ani in mare parte si in acelasi timp m-a bucurat sa observ multi pasionati de acest domeniu. Din pacate foarte multi raman la acest statut si nu implementeaza solutiile respective, desi daca vorbim despre data centers...inchirierea este chiar convenabila. Cu ocazia aceasta am aflat si despre cei de la Eaton..nu stiu cum de mi-au scapat pana acum...In continuare agenda evenimentului si poze:









   
 
10:00 – 10:10 Cuvânt de deschidere – organizatori:
Romulus Maier, Managing Partner, Agora Group
Moderator: Bogdan Marchidanu, Senior Business Editor, IT TRENDS
   
10:10 – 10:35 APC by Schneider Electric
  „Soluții de Centre de Date de la APC by Schneider Electric”
Speaker: Eduard Bodor, Central Europe Data Center Business Development Manager
   
10:35 – 11:00 HP România
  „HP Cloud Solutions for Data Centers – Soluţii de Cloud HP pentru centre de date”
Prezentare susţinută de către dl. Dragoş Cărare, Senior Systems Consultant – Business Critical Systems
   
11:00 – 11:25 DELL
  "Dell Open Solutions For Data Center Management"
Speaker: Marius Purice, Next Generation Data Center Solutions Consultant, Central Emerging Europe
   
11:25 – 11:45 EATON ELECTRIC
  "Soluţii Eaton pentru Data Center"
Speaker: Gabriel Tache, Country Sales Manager
   
1145 – 12:10 Power Back-up Services
  "Decentralized Parallel Arhitecture (DPA)"
Speaker: Cristian Bucur, Consultant Power
   
12:10 – 12:35 Class IT
  "Datacenter = Soluţie pentru continuitatea şi disponibilitatea afacerii"
Speaker: Florian Bucă, Operations Director
   
12:35 Concluzii şi discuţii              

Mouse Arc Touch by Microsoft

Asa se numeste cadoul primit de Mos Nicolae de la sotul meu, care stia ca imi doream de ceva timp acest mouse si reusisem sa luam numai tastatura Arc de la Microsoft. Frumusetea acestuia nu consta numai in design, pentru care a castigat si un premiu, ci si in posibilitatea de a salva bateria acestuia, inchizandu-l. Asa cum v-ati dat seama, este wireless (9 m), se poate transporta cu usurinta in calatorii, la conferinte, este usor de folosit pe orice suprafata, ergonomic si partea cea mai amuzanta este ca are un sunet discret cand faceti scroll, ca si cum in interiorul lui s-ar afla un hamster pe rotita.




Vreau!

Se apropie noul an si ca fiecare dintre noi, imi doresc ca in viitor (cel apropiat), copiii nostri sa fie isteti si tehnologia sa ii ajute in tot ceea ce intreprind, dar in acelasi timp imi doresc sa ne trezim un pic la realitate si sa nu mai cumparam toata gama de gadgeturi doar pentru ca e la moda. Sper sa fie doar un trend si sa descoperim ca nu toate produsele ni se potrivesc sau ne sunt de folos. Stiu ca e tentant..si eu cand ma duc intr-un magazin de electronice sunt precum un copil in fata vitrinei cu bomboane, dar haideti sa ne gandim un pic si la planeta aceasta, care nu stiu cat va mai rezista si va mai indura sa ne schimbam noi un telefon cumparat la doar o luna pentru ca a aparut alt model...sau tableta sau e-reader...ce vreti voi. Ganditi-va bine inainte sa cumparati ceva si luati-l pe termen lung...atat cat se poate. Si daca tot ma numar printre cei care isi schimba perifericele pentru ca au o utilitate mai mare, dar sunt si mai eco, as vrea sa nu se mai profite atat de mult de eticheta aceasta - power saving, eco...pe orice produs...chiar daca lucrurile nu stau chiar asa...E la fel ca atunci cand vrei sa iti iei produse cosmetice naturale si pleci sa cauti in tot orasul, incepand de la mall, unde descoperi ca acele produse pe raftul carora scrie "produse naturale" contin sodium lauryl/laureth si ca exact singurul sampon din cele 100, care nu contine aceasta substanta, lipseste cu desavarsire...Si inca ceva..vreau sa vad din ce in ce mai multe persoane open-minded, mai ales printre antreprenori, care aleg pentru companiile lor solutii de cloud computing sau macar de virtualizare. That's all folks! Nu stiu cat timp voi mai avea sa scriu pe blog..din ce in ce mai putin...asa ca va urez de acum sarbatori fericite! Sa petreceti timp de calitate impreuna cu cei dragi si sa zambiti mult! Eu cu siguranta asa am sa fac :)

marți, 8 noiembrie 2011

Sacrificiul din miezul iernii

Autor: Mons Kallentoft
Pagini: 416
Editura: Trei
An aparitie: 2011

Fiind prima carte de acest gen pe care o citesc, nu pot sa fac niste aprecieri corecte. Recunosc ca nu m-am atins de romane politiste pentru ca mi se par comerciale si scrise dupa aceeasi reteta. Probabil ca nici acum n-as fi citit, daca n-as fi primit cadou aceasta carte...dar deh ..sotul meu este mereu plin de surprize. In ciuda ideilor preconcepute pe care le aveam, mi-a placut cartea - pasajele reci descrise m-au facut sa ma simt in elementul meu. Ceea ce m-a enervat a fost sfarsitul si ca incearcam sa gasesc in cuvintele celui mort, care "pluteste prin carte", ceva care sa-mi dea indicii despre criminal. Nu am gasit si de abia acum aflu, citind aceasta recenzie, ca nu era acesta scopul. Cartea m-a facut sa-mi pun intrebari cu privire la filosofia de viata a suedezilor - am o prietena care a petrecut un semestru in Suedia, dar a tinut-o numai in petreceri, spunandu-mi cat sunt de ospitalieri si deschisi si mai ales familisti - se casatoresc devreme, de pe la 20 de ani. Oricum , cu toata simplitatea lui, m-a facut sa fiu curioasa si sa-l citesc foarte repede, asa ca nu incercati sa scapati de carte daca va pica in mana, cititi primele 20 de pagini si vedeti daca "va prinde".


Google+ Page

De ieri se pot crea pagini de institutii/companii pe Google+, ce-i drept din cate am inteles din articolul de la TechCrunch nu toti utilizatorii Google+ pot beneficia inca de acest serviciu, dar cum Google ma iubeste I could :) si sincer, sincer chiar daca abia e la inceput e cel putin la fel de bun FB Pages ca interfata. Avem hangouts, circles, scurtatura pentru search in Youtube, also ca si in cazul Google Wave putem edita post-urile in cazul in care detectam o greseala (sau mai multe) dupa Enter. Ce nu am descoperit inca sunt statisticile, dar cred ca sunt sau vor fi inserate in Google Analytics. Pe masura ce gradul de adoptie a Google+ va creste se va vedea si impactul pe care acest serviciu il are asupra organizatiilor care il folosesc (popularizarea organizatiei, mentinerea relatiilor cu clientii/utilizatorii, conturarea brand-ului).
More info on the topic gasiti pe site-ul mentionat mai sus sau, chiar mai bine, spor la explorat :)
Oh! by the way avem Angry Birds la games YUPYYYYYYYY!

Later edit.
Oricine poate crea o pagina pe Google+. Info obtinuta de pe profilul de Google+ al lui Vic Gundotra (VP Google)

Oracle Day

More expertise. More innovation. More insight


Saptamana trecuta am fost la Oracle Day, la Marriott, unde antreprenorii si IT-istii, avizi de informatie ( si de un pranz gratuit :) ) , au venit sa afle ce mai e nou in lumea tehnologiei. Am fost foarte placut suprinsa sa constant numarul foarte mare al participantilor - pana acum, in comparatie cu alte conferinte la care am fost, cel mai mare! Evenimentul a fost impartit in doua - prima parte fiind prezidata de cativa speakeri si discutii deschise, ca mai apoi, dupa pranz, fiecare participant sa-si aleaga tipul de conferinta la care sa participe, centrate pe cloud-computing, social media etc.


La inceput s-au inmanat cateva premii - n-am fost prea atenta pentru ca ma omora aerul conditionat- apoi a venit un domn, Jean-Claude Michaca, care ca mai toti oamenii cu adevarat destepti ne-a explicat niste lucruri foarte complicate in termeni simpli si cu insertii amuzante. Ca mai toata lumea, a pus si el accentul pe social media, dand un exemplu din familia lui - atunci cand isi cheama fiul la masa, il striga si il suna, dar acesta nu raspunde, si atunci intra pe Facebook si ii scrie - "Dinner time!", iar toti prietenii lui incep sa rada. Lasand glumitele la o parte, pe tot parcursul conferintei, toata lumea a fost uimita de performantele noilor sisteme Oracle din gama Exadata. Dupa cum stiti, am publicat un filmulet pe blog cu acest lucru, unde puteti intelege mai bine si mai repede avansul tehnologic de care vorbesc - pe scurt, multe date in putine servere, cu un consum mai mic...hai ca suna bine, nu?


Inainte de pranz, a avut loc si o masa rotunda intre sponsorii evenimentului, la care a participat si ministrul telecomunicatiilor, Valerian Vreme. Din pacate, a starnit numeroase zambete (eu nu puteam sa ma mai opresc), cand si-a inceput comunicarea spunandu-ne ca a intrat si el pe Google sa vada ce e asta domne' - "Oracle Day", inainte de a veni si asa a aflat de produse si ce se intampla. :)) Ce om sincer! Discutia a incercat din rasputeri sa ramana obiectiva - erau destul de multe persoane frustrate, care aveau multe de zis, cu toate acestea s-a pastrat un ton calm, profesionist, cum gasim de obicei la Oracle. Unii s-au mai enervat si au iesit mai repede la pranz, altii nu au vrut sa piarda nicio secunda.


Dupa pranz  unii participanti s-au evaporat misterios - pacat pentru ei pentru ca partea a doua a fost foarte interesanta. Conferintele au fost:


  • Oracle Core Technology
  • Oracle Fusion Middleware
  • Oracle Applications
  • Oracle Business Intelligence
  • Oracle on Oracle

Eu si sotul meu IT-ist am ales-o pe a doua pentru ca avea un studiu de caz interesant de Exadata, dar punea accent si pe social media. Oricum, daca ar fi fost dupa noi, am fi mers la toate pentru ca erau extrem de interesante, din pacate acest lucru era imposibil pentru ca se desfasurau in parelel. Oricum la cat costa sistemele, daca as lucra in in domeniu, m-as simti onorata sa am ocazia sa particip la un proiect de implementare... Agenda de la Oracle Fusion Middleware a fost:


Prezentare Oracle: Cloud cu Oracle Fusion Middleware
Liviu Gherman, Fusion Middleware Sales Manager, Oracle Romania
                                                                           
Prezentare partener Gold: Optimizati-va bunsiness-ul prin intermediul IT. Oracle Exadata si Exalogic
Carmen Sauer, Chief Operations Officer, Romsys
Iulia Alecu, Project Manager, Romsys
                                                                                            
Platforma de interactiune cu utilizatorii pentru "social business"
JENS Toppenberg, Oracle WebCenter and Social Media Sales Director, Oracle
                                                                           
Oracle Exalogic: Cea mai buna fundatie pentru Cloud Computing
Owen Hughes, Head of Exalogic Business Development Manager, Oracle EMEA
                                                                           
Accelerati-va business-ul prin integrarea optimizata de date
Milomir Vojvodic, Data Integration Business Develpoment Manager, Oracle EMEA
                                                                           
Securitatea platformelor software - o abordare holistica 
Christian Patrascu, Senior Group Manager Product Management, Oracle EMEA










Si de final, un scurt filmulet:




















     

miercuri, 26 octombrie 2011

Romanesque


Acum un an am avut nevoie de o sursa de informare pentru un eseu la master, asa ca am cumparat albumul de arta de mai sus, aparut in 2007, de 96 de pagini si al carui editor este Norbert Wolf. Wolf are experienta cu mai multe albume de arta si acest lucru se vede si in structura lucrarii. Nu ma prea pricep la recenzii pentru albume de arta, dar va pot spune ca e bine sa aveti in casa macar unul - hrana pentru spirit, si contine istorisiri, legende interesante, nu mai spun de fresce foarte vechi, minunate si sculpturi cu motive religioase. Si uite asa va perefectionati si engleza si va imbogatiti si cultura generala. Marturisesc ca pana sa incep sa citesc, nu stiam foarte multe despre acest tip de arta. Eu l-am luat de la Carturesti si vine de la editura Taschen. Incredibil este pretul pe care l-am gasit pe Internet, in comparatie cu cel din librarie.

marți, 25 octombrie 2011

Open acces week

A inceput astazi, fiind "sarbatorita" la nivel mondial. In aceasta perioada sunt lansate/popularizate noi proiecte open acces din diverse categorii, incepand cu jurnale stiintifice si terminand cu tehnologii de ultima generatie.
Din punctul meu de vedere, open acces reprezinta calea cea mai usoara de a facilita/incuraja inovatia, iar ca exemplu enumar doar cateva mega-proiecte de succes precum Drupal , Mozilla, A-I (un proiect foarte interesant care are in vedere studiul inteligentei artificiale), OpenNebula (toolkit pentru cloud computing) sau baze de date stiintifice precum DOAJ. Dupa cum am spus acestea sunt doar cateva exemple de adoptie la scara mondiala a ideii de share-uit informatii, si colaborare cu alti oameni cu interese comune indiferent de granite, totul in numele inovarii si al simplificarii, nu doar a accesului la informatii si tehnologii, ci a propriei noastre existente.
Open acces nu e doar un trend, ci un mod de a trai (la un oarecare nivel semifilosofic, asta nu inseamna ca trebuie sa dormim cu usa deschisa, ci mai degraba sa dam de stire omenirii cum am ajuns la un anume rezultat pentru ca alte persoane interesate de acelasi lucru sa nu trebuiasca sa treaca prin aceleasi etape si even more poate vor reusi sa aduca un plus de valoare propriei noastre idei).

luni, 26 septembrie 2011

Literatura luciferica

Anul aparitiei: 2010

Nr. pagini: 360

Editura: Cartea Romaneasca







Am cumparat cartea pentru ca m-a atras titlul. dar nu am stiut in ce ma bag. Titlul cred ca este mai mult ales comercial, in discordanta cu esenta cartii...Oricum, asa cum v-am obisnuit, imi dau cu parerea despre cartile pe care le citesc, dar in niciun caz nu pot sa fac o recenzie, mai ales la aceasta carte. Am inceput-o de cateva luni si fiind ocupata, dar fiind si o carte grea, am citit altele intre timp si am tot amanat-o. Am mai oferit citate din ea pe blog, ca sa va dati seama de stilul in care este scrisa. Ma depaseste pentru ca nu am atata cunoastere despre literatura si istorie si pentru ca sunt incredibil de multe date, inlantuiri, teorii ale conspiratiei. Trebuie sa ai vaste cunostinte si mintea limpede ca sa poti citi o astfel de carte. Dar chiar nu-mi pare rau ca am citit-o, pentru ca desi criticat, Radu Cernatescu are ce oferi, si nu pot decat sa-l admir pentru curajul pentru care a intors istoria literaturii cu susul in jos, mai ales "atacul" catre G. Calinescu. Cred ca era constient ca risca mult cu aceasta carte si ca isi va atrage multe antipatii, totusi a ales sa fie un revolutionar si un rebel. Nu stiu de ce, dar mi-a creat destula confuzie, in sensul ca lucrarea se doreste obiectiva, chiar impotriva masonerismului, si cu toate acestea, ceva nu miroase a bine - oare nu chiar militeaza pentru aceasta organizatie? Ca sa aflati mai multe, exista opinii concrete de la persoane avizate, de exemplu aici o sa gasiti niste critici mai dure, ale lui Andrei Terian, aici aveti recenzia lui Micawber, al carui stil imi place foarte mult si il puteti gasi si in blogroll-ul meu si bineinteles, recenzia lui Dan C. Mihailescu . Recunosc ca mie mi-a placut cel mai mult capitolul "Preromantismul - o mitologie a alpinismului spiritual romanesc" si chiar mi se pare destul de bun, de real, mai ales ca am citit din cartile mentionate de Cernatescu in care muntii nostri erau descrisi precum Alpii. Sunt frumosi, am vizitat multe locuri din Romania, dar am vizitat si Elvetia si nu exista grad de comparatie...Alt capitol interesant, dar nu neaparat corect, este " De la Zalmoxis la Mircea Eliade", in rest ii las pe criticii din domeniu sa-si dea cu parerea :).









      


Antipa

Desi mi-as dori sa va povestesc despre experienta mea de copilot la curse de drift, nu pot sa face acest lucru, asa ca, dupa o lunga perioada de timp, o sa va spun cum a fost la Muzeul Antipa. In primul rand, am fost bucuroasa sa vad, ca desi era in cursul saptamanii, oamenii stateau la o coada destul de mare ca sa viziteze muzeul. Organizarea este buna, n-am stat foarte mult, iar la intrare existau doua masinute de unde luati biletul si exista si personal indrumator, daca nu va descurcati. Intrarea este doar 5 lei pentru studenti, fain nu? In rest, se vad investitiile in muzeu, incepe sa semene cu cele din afara..bine ca era mai interesant daca puneau lucruri mai dinamice, atractive...cum este la cel din Viena, pe care l-am vizitat acum vreo 3 ani, de exemplu era o carma de care dadeam si observam pe un ecran mare cum au evoluat continentele, cum s-au modificat pe parcursul erelor sau mi-aduc aminte de o soparla care iesea dintr-o vitrina...un fel de efect 3D :). Nu conteaza, este bine ca lucrurile se misca ...

Daca vreti sa aflati mai multe despre cum decurg vanzarile de carte in afara, care este profitul din cartile donate si ce probleme apar intre biblioteci si siteurile de vanzari de carte online, cititi articolul acesta.

Si pe final, arhitectura unei biblioteci, gasita din intamplare.


Sursa


sâmbătă, 10 septembrie 2011

Masa rotunda: "Rolul campaniilor de promovare a lecturii in campul cultural autohton"

Joi am fost la o intrunire, organizata de editura Herald, la Muzeul National al Literaturii Romane, unde am avut placerea sa asist la o discutie despre rolul campaniilor de de promovare a lecturii. Mi-era dor sa aud idei frumoase si un limbaj cultivat...in ultima vreme este destul de sumbra imaginea creata de mass-media (o anume parte). Invitatii mesei rotunde si campaniile organizate de catre ei  au fost:

"Cine nu citeste e prost" – Radio Guerilla –  Mihai Dobrovolschi (coordonator campanie)
"Schimb de carti" – Bookblog – Andra Silivestru (organizator editia Bucuresti)
"Citeste si zâmbeste" – Fundatia Inocenti – Marin Mic (Director Executiv)
"In cautarea Cititorilor Celebri" – Cititori Celebri – Andrei Gaitanaru (coordonator proiect)
"Biblioteca de pe plaja" – Fundatia Noi Citim – Monica Tatoiu (Presedinte)
Te asteptam in librarie!" – Editura Herald – Justina Scrima (initiator Campanie)
Cristian Tabara.(emisiunea "Ca la carte", TVR1)
Ion Bogdan Lefter (emisiunea "Arta.ro", TVR Cultural)
Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura– Pirvu Ionica (Director CPPC)
Cultural ID– Alexandru Chifu (Communication Officer)


Dintre acestia numai domnul Gaitanaru nu ne-a onorat cu prezenta. In rest, Dobrovolschi, asa cum il stiti, foarte simpatic, Cristi cu mult umor, Monica Tatoiu cu idei interesante si experienta vasta si domnul Lefter, care mi-a fost si profesor prin anul I-II, la "Marile teme ale literaturii",are mereu ceva interesant de spus. Pe restul nu ii cunosteam foarte bine, dar cu siguranta au creat o impresie buna.

Am reusit sa fac cateva poze si filmulete pe care a trebuti sa le modific ulterior, calitatea diminuandu-se. O sa postez cateva ca sa va faceti o idee. In rest mi-au ramas in minte cateva idei ale invitatilor.

De pilda Dobrovolschi este este parere ca o campanie cumunte nu mai are atata impact. El ar propune ca fete inalte si frumoase de la Litere sa ii premieze pe cei de pe strada care au o carte la ei, in acelasi mod ca cele cu tigari.

Pe Justina Scrima nu pot decat s-o admir pentru initiativa si pentru ca abordeaza altfel vanzarea cartilor - si anume prin campanii, proiecte si parteneriate. In sfarsit, efectele globalizarii iti spun cuvantul. Chiar ne spunea ca a intampinat scepticism din partea unor persoane care nu intelegeau de ce se numeste campanie si nu reducere. (aici vorbea de o reducere de 20% pentru 20 de titluri). De asemenea de aplaudat este ca pune accent si pe aplicarea profesionala a librarului, asa cum si bibliotecile incearca cu personalul lor (uneori nu prea reusesc). Tendinta este ca librarul sa fie vazut ca si consultant sau ca si bibliotecar. Chiar au organizat un concurs de motivare a librariilor, acordand un premiu - concursul "Librarul iscusit", astfel s-a dorit incurajarea cititului si marirea vizitatorilor in librarie dar si competenta in domeniu. Interesant este ca la inceputul concursului au existat 120 de librari si dupa selectie, au ramas doar 50.

Marin Mic, o persoana cu suflet mare, ne-a povestit ce satisfactie poate avea cineva in momentul in care vede ca proiectul sau prinde aripi si copiii vin sa doneze rechizite, ba chiar fac mai mult decat li se cere, aduc jucarii, hainute si creeaza legaturi de prietenie. Dansul ne sfatuieste sa citim copiilor inca din perioada intrauterina, lucru pe care l-am vazut facut de multe cupluri de prieteni, pentru ca cei mici sa se obisnuiasca cu vocea lor. Din pacate, proiectul n-a putut trece mai departe de Bistrita, din lipsa de resurse, dar cu siguranta este inaltator sa vezi cum unitatilor de invatamant si oamenilor le trebuie doar o cauza buna pentru a se automotiva si pentru a crea colaborari fructoase.

Doamna Monica Tatoiu ne-a impartasit din experienta ei vasta in organizarea campaniilor de promovare a lecturii, inca de prin 2000-2002 - "Cartea - lifting pentru suflet". Cu parere de rau, ultima campanie a dansei in domeniu, s-a organizat la Mamaia, unde cei din statiune, de pe plaja, puteau sa vina sa imprumute o carte, s-o citeasca si apoi s-o aduca inapoi. Este suprinzator (in rau) numarul celor care au venit zilnic sa imprumute o carte - 10! Si totalul pe zile a fost undeva pe la 450. De asemenea in acelasi timp, s-a organizat un cocnurs de eseuri - eseul castigator mergea mai departe, international, la un concurs, iar premiul consta in achitarea unui an de studiu la o facultate din strainatate. Numarul celor care au venit sa depuna eseuri a fost 0 !!! Daca sunteti curiosi si de domeniul cartilor din campanie, aflati ca 50% a fost carte pentru copii, 30% dezvoltare personala si 20% beletristica. Cei din sala spuneau ca doamna Tatoiu nu si-a ales bine statiunea - poate Vama Veche sau 2 Mai erau mai potrivite. Acum dansa are de gand sa infiinteze un Bibliobus, cu fonduri europene. Noi ii uram succes!

Domnul Lefter atraga atentia asupra tipurilor de promovare a lecturii - ea este diferita in functie de canalul de unde porneste - TV, editura, biblioteca etc. Cu siguranta altfel trebuie abordati cititorii si nu trebuie sa credem ca o emisiune despre carti poate sa faca o persoana care nu citeste, sa aiba o revelatie si sa-si dea dintr-o data seama ca si-a irosit viata necitind. Cu acelasi umor, domnul Lefter, afirma ca populatia este mai atrasa de "filemele de sapun" (soap opera), decat de lectura, dar doamna Tatoiu prezenta avantajele fenomenului - mai multe femei au inceput sa stie portugheza. Cum spunea un prieten, mai bine ar invata limba romana inainte de a invata portugheza.  Si de la domnul Lefter au inceput putin tachinarile, creandu-se doua tabere, cei care cred in domeniile de nisa si personalizarea serviciilor, accentul punandu-se pe cititor, asa cum stim ca noile metode de marketing ne si sfatuiesc, si tabara adversa care doreste sa faca domeniul accesibil pentru toata lumea.

Alexandru Chifu, reprezentant VIP, aducea aminte de o campanie organizata pentru promovarea lecturii si ne vorbea despre un marketing cultural. Ne-a facut sa zambim ca exact in timpul unei campanii, libraria in care se desfasura, s-a inchis.

Cristi Tabara se scuza ca nu are studii de specialitate si ne-a povestit despre doi oameni care l-au surprins placut in domeniu - un portar si un muncitor, ambii cu mai multa cunoastere si carti citite decat multi altii pe care ii vedem zilnic la televizor. Cel mai amuzant, dar si adevarat, a fost ca ne-a amintit de Pavel si restul apostolilor, care au stiut sa faca marketing inca de pe atunci, mergand mult pe jos si impartasind informatii pentru a convinge.

N-as putea sa redau tot ce s-a povestit - mi-ar lua mult mai mult, doar va spun ca data viitoare sa incercati sa va rupeti putin din timpul vostru si sa intrati in alt mediu. Chiar si daca, cum spunea doamna Monica Tatoiu, cel mai bine ne pricepem sa criticam, astfel de discutii sunt intodeauna binevenite. Un moment boem, a fost cand in mijlocul discutiei, a intrat un domn, care a inceput sa vorbeasca tare si sa ne spuna ca a fost coleg cu nu-stiu-cine, sa faca o pauza...si apoi sa spuna: "Da...poate am baut o bere, da'..." :)). Am ras cu lacrimi. Urmariti filmuletele, sa auziti si parerea domnului Pirvu Ionica si a Andrei Silivestru de la Bookblog despre promovarea lecturii. Din pacate n-am reusit sa le postez pe toate, dar promit sa revin.


Si spre final, sa speram ca parerea unui cititor din sala nu este adevarata pe deplin - cititul este un trend, luam carti doar pentru ca sunt la moda, pentru ca le citeste toata lumea, dar nu le intelegem si nu putem sa mergem mai departe in discutie despre ele.

Filmulete:







Poze:






























































vineri, 9 septembrie 2011

Voluntariat - Fundatia Mereu Aproape

Va dau copy-paste asa cum am primit mailul:

FUNDATIA "MEREU APROAPE" are in derulare un proiect de prevenire a abandonului scolar in randul copiilor din comunitatile rurale din regiunea Moldova . Echipa de proiect are nevoie de un numar de 30 pana la 50 de voluntari care sa ajute luni si marti 12 – 13 septembrie la pregatirea pachetelor cu hainute, rechizite si alimente. Aceasta operatiune se va efectua la Carrefour Militari incepand cu ora 9 de dimineata. Singurele criterii de selectie sunt seriozitatea si dorinta de a ajuta niste copii nevoiasi. Cei interesati ne pot contacta prin email pe adresa: mereuaproape@intact.antena1.ro, la telefon: 0212030246 sau 0212087691 sau pot veni luni, direct la magazinul Carrefour din Militari.

miercuri, 7 septembrie 2011

Joburi bine platite si cu mult timp liber

Si uite asa am depasit un record - nu am mai postat nimic de mai bine de o luna! Asta e...timp putin si tot felul de evenimente (adica distractie multa :) ).

Am dat peste acest articol  cu cele mai bine platite joburi si cu cel mai mult timp liber, printre care si meseria de bibliotecar. Nu va entuziasmati prea tare - la noi in tara nu se aplica. Dar pentru FYI (for your information) si pentru cei care au de gand sa-si ia zborul de pe plaiurile mioritice, ar fi indicat sa-l cititi.



Sursa


vineri, 5 august 2011

Si am spus da. O poveste de iubire

Autor: Elizabeth Gilbert
Pret orientativ: 32 ron
Editura: Humanitas
An aparitie: 2011
Nr. pagini: 304
Colectia: Memorii. Jurnale

Aceasta este prima carte pe care o citesc, ca si continuare la o alta, dar fara s-o fi citit pe prima. Interesant, nu? Am primit-o, nu mi-am cumparat-o, deci nu am avut ce face. Cu riscul de a-mi sari in cap multa multa lume, sunt sincera si va zic ca se zbarlise pielea pe mine dinainte s-o deschid macar. Auzisem de Elizabeth Gilbert ca a scris un bestseller - "Mananca, roaga-te, iubeste" si din cate observasem ...parea o carte pentru deprimate. Stiu ca nu este frumos ce zic, dar intelegeti-ma ca am doar 23 de ani si divortul, esecurile si maturitatea nu m-au ajuns inca...nici pe departe...imi fierbe sangele in vene, asa ca atunci cand am citit continuarea, cu titlul de mai sus, am facut-o rapid ca sa scap mai repede de chin. M-am plictisit cumplit citind-o...actiunea este splendida, dar lipseste cu desavarsire...Autoarea are un stil foarte simplu de scris, nu este o carte grea, ci una de vacanta; eu am citit-o in doua zile, cu tot cu serviciu si alte treburi. Poate este vina mea ca in ultima perioada am citit mai mult carti din zona business si putine lucruri mi se mai par interesante... Ideea e ca autoarea descrie relatia ei cu prietenul, calatoriile intreprinse cu acesta si informatii despre casatorie, de la aspecte istorice, pana la cele sociologice. Oricat de interesante ar parea cele despre casatorie, as fi preferat un documentar pe Discovery...Ma rog...sunt eu prea nerabdatoare poate si cam tanara, dar m-am uitat la trailer-ul primului film si sincer...cum poti sa nu iubesti un film in care joaca Julia Roberts? Nu mai spun de aparitia lui Javier Bardem, un actor foarte sexy si sigur pe el, dar care nu se compara deloc cu realitatea..mai exact cu "bunicutul" lui Elizabeth, pe care il gasiti pe net, daca sunteti curiosi. Impresia despre Elizabeth e una seaca...parca o vad ca pe o babuta, careia ii plac calatoriile, dar care  nu traieste cu adevarat aventura...ii e frica sa greseasca si asta e rau...suntem oameni, deci gresim..cum altfel am putea invata? Si daca ii e frica sa greseasca, inseamna ca ii e frica sa traiasca, de aceea cand trebuie sa ia o decizie - aceea a casatoriei, dupa divortul suportat, se documenteaza extrem de mult asupra aceasteia. Nu stiu cum e sa treci printr-un divort (nici nu-mi doresc), dar poate sa schimbe un om in asa hal incat sa aiba dubii la tot pasul si sa se documenteze la nesfarsit? Pai daca ar fi sa traim asa, nu am mai face nicio afacere niciodata..ce sa mai vorbesc de copii? Pana la urma casatoria inseamna nu numai toleranta, dar si sacrificiu si altruism..ma rog..stiti voi...Hei, dar cartea are si parti bune, unele sfaturi bune, reale, dar pe care trebuie sa le selectati si comparatii neasteptate, de genul: "Casnicia are o energie de bonsai: e un copac intr-un ghiveci, cu radacinile taiate si ramurile scurtate. Nu uitati ca bonsaii pot trai secole intregi si ca frumusetea lor nepamanteana este rezultatul direct al acestui tip de constrangeri, dar nimeni n-o sa confunde vreodata un bonsai cu un arbore liber sa creasca dupa plac." O recomand cu caldura femeilor de peste 30-40, care eventual au suferit un esec in dragoste...in niciun caz barbatilor..nici macar ca gluma :)). Va pot spune cu mana pe inima ca imi place cum este tradusa, in cazul acesta, de Alexandra Baciu.

Si ca sa nu par de neinduplecat, un citat din carte care mi-a placut mie si de care trebuie sa tinem cont intr-o relatie:

 "Din respect, trebuie sa invatam cum sa ne eliberam si sa ne ingradim reciproc cu cea mai mare grija, dar nu trebuie sa ne prefacem vreodata - nici macar o clipa - ca nu suntem ingraditi."

Acestea fiind spuse, va las sa aruncati cu pietre-n mine :)


luni, 25 iulie 2011

Cat de importanta e social media in scoli?

"The American Library Association encourages schools and libraries to think twice before keeping kids off social media, saying such prohibition "does not teach safe behavior and leaves youth without the necessary knowledge and skills to protect their privacy or engage in responsible speech." Their policy statement on the topic says that instead of restricting access, librarians and teachers "should educate minors to participate responsibly, ethically and safely." Sursa

luni, 18 iulie 2011

Noaptea bibliotecilor

O zi de luni cu surprize placute. Se planuieste o noapte a bibliotecilor! Prea multe detalii nu cunosc, insa eu sper ca in acea noapte sa nu fie doar un moment in care  vizitam biblioteca de parca ar fi un muzeu. Mi-ar placea ca vizitatorii sa poata sa rasfoiasca acea sau acele carti care le atrag atentia fara ca bibliotecarul sa se supere ca nu le-au pus bine inapoi, sa poata sa vada si carti din colectiile speciale, sa auda povesti despre biblioteca (daca sunt), pe peretii liberi sa fie proiectate filmulete sau documentare, curiosii sa poata vedea cam ce se intampla la birouri, cum se introduc diversele documente in sistem (a se evita prea multe detalii tehice pt ca nu am vrea sa ne adorma vizitatorii hihi) si sa incurajam vizitatorii sa vina sugestii (care sa nu fie ignorate). As vrea sa fie o zi care sa semene mai degraba cu zilele portilor deschise ale unei companii prin care bibliotecile sa arate ca inseamna mai mult decat o multime de carti asezate dupa un sistem neinteles, bibliotecari suparati si fara ocupatie, toate asezate frumos intr-o cladire templu dedicata devoratorilor de carte.
Mi-ar placea ca in acea noapte sa fie cozi uriase la intrarea in biblioteca, chiar mai mari decat in perioada sesiunii :)
Pana atunci insa va las cu pseudoCharlie la biblioteca.

luni, 11 iulie 2011

Google +

Azi, in sfarsit,  am reusit si eu sa ma loghez pe Google +. BTW thx for the invite Ionut.
Intr-adevar seamana cu Facebook, si cu majoritatea interfetelor retelelor de socializare doar ca e un pic clean si cu ceva imbunatatiri.
Inglobeaza Picasa, Buzz si +Button si totodata pe profil este o lista cu alte site-uri pe care m-am inregistrat folosind gmailul, inclusiv Facebook. Dar asta nu este partea cea mai interesanta. Ce distinge Google + de celelalte multe platforme de socializare este modalitatea oarecum diferita de manageruire a cunostintelor , de a interactiona cu ei si de a fi la curent cu ultimele noutati. Aceste servicii sunt denumite: Circles, Hangouts si Sparks. Cercurile sunt modalitatile noastre, ale utilizatorilor platformei de a decide cine ce informatie vede, fiind si cea mai simpla solutie de pana acum (fiti sinceri, de cate ori ati setat pe Facebook ca un anumit update sa fie vazut doar de anumite persoane?)
Hangout, considerat si punctul forte al acestei platforme este un serviciu de video chat colectiv, cu ajutorul caruia ne putem pune de acord cu prietenii nostri cu privire la "Ce facem sambata seara?" (JOKE), dar totusi, imaginati-va un proiect la care trebuie sa participati cu 100 de alti oameni din 8  tari de pe 3 continente, sau doar unul pe care l-ai inceput cu prietena ta cea mai buna si ai o idee geniala, dar esti in tren sau pur si simplu vrei sa le arati prietenilor tai ceva (utilitati ale acestui serviciu se gasesc).
Acum o intrebare importanta. La ce este cel mai bun Google? Nu, nu mobile OS, cu toate ca Android este un produs foarte bun. Nu, nici la advertising...chiar daca din asta se intretin. Da! Search! Iar Sparks ne ajuta sa ramanem la curent cu subiectele de interes fara a ne incarca stream-ul. Aici e ceva din spark-ul meu.
Pentru cei care se folosesc de serviciile google (Gchat, iGoogle, Picasa etc) este solutia de a avea totul intr-un singur loc, acesta fiind probabil unul din motivele care va duce la o adoptie mai mare fata de Google wave, al carui mare dezavantaj a fost ca era o platforma inchisa.
Apropo, imi place la nebunie design-ul ce pare desenat cu creioane colorate de copii veseli.

marți, 5 iulie 2011

Programatica 2011 part 2

Asa cum a spus si Sorana, despre Programatica 2011 am decis sa scriem amandoua, in parte decizia datorandu-se entuziasmului. In ceea ce priveste imaginile, va trebui sa le asteptam pe cele de pe site-ul organizatorilor, deoarece eu, ca un fotograf neprofesionist ce sunt, nu am facut poze in timpul prezentarilor deoarece eram atenta, cu motorasele full power (lame excuse huh?!)
Nu voi reveni asupra informatiilor generale despre conferinta deoarece detalii gasiti in blogpost-ul Soranei si bineinteles in cateva zile vor fi uploadate pe Agora toate slide-urile si inregistrarile de la conferinta (nu e o certitudine dar asa s-a procedat pana acum si sper ca nu vor interveni modificari tocmai acum). In schimb as vrea sa insist asupra unor...idei.
First of all este uimitor sa vezi cam cat de mult a crescut rata de adoptie a device-urilor mobile smart (indiferent ca vorbim de smartphone-uri sau tablete) intr-un interval atat de scurt. Da, Nokia a introdus primul smartphone in 1996, dar abia in ultimii ani au cunoscut un avant urias, atat ca rata a adoptiei la nivelul maselor dar si ca performanta. Dar, to it's core, toate inovatiile au un singur scop, de a facilita comunicarea. Telefonul nu mai inseamna de ceva timp doar device pentru apel voce, ci ajunge la un moment dat sa te defineasca. Un smartphone user este grabit, selectiv, curios si deschis la nou (pe langa multe alte calitati si defecte care il individualizeaza bineinteles).Windows phone 7, alaturi de Nokia au planuri destul de mari pentru a-i detrona pe cei doi mari jucatori Apple si Google, si poate chiar le va reusi, iar  la Programatica 2016 vor fi si numere care sa arate cat de bine se descurca WP..11, nu pot sa scriu 7 pentru ca upgrade-uri vor mai fi pana atunci suficient de multe incat sa nu mai semene deloc cu WP7. Poate chiar vom avea ceva asemanator Mozilla Seabird, or better. Si pentru ca suntem la Nokia, si pentru ca e un studiu de caz interesant in ceea ce priveste prabusirea gigantilor trebuie sa va mentionez ca share-ul de piata al Symbian va fi de 0.2% in 2015, asta daca nu stiati deja din diversele articole precum Mashable sau direct de la sursa, de pe IDC.
Dar de ce este atat de important de avut in vedere lumea asta plina de numere a mobilelor? Cum ar putea sa influenteze o organizatie culturala faptul ca vanzarea de smartphone-uri va creste anul acesta cu 49,2%? Dar nu este responsabilitatea institutiilor culturale sa educe...sa ne educe? Scoala ne invata sa gandim liber, biblioteca, sa ne sortam informatiile, muzeele si teatrul ne educa spiritul si moravurile etc. Dar pentru a putea realiza acest scop maret aceste institutii trebuie sa fie aproape de comunitate iar acest lucru se obtine fiind vizibil si util in spatiile in care membrii comunitatii isi petrec timpul, iar acestia isi petrec din ce in ce mai mult timp online, accesand W3 din ce in ce mai des de pe telefon sau tableta. Exemple de institutii culturale care au vazut importanta si exploateaza sau planuiesc sa exploateze online-ul sunt suficient de multe: Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" Bucuresti foloseste cloud computing, numeroase universitati de medicina din lume folosesc Second Life in procesul de predare, WorldCat are iphone app, iar pana in 2014 elevii din Coreea de Sud vor renunta la clasicul ghiozdan in favoarea tabletelor.
Un detaliu important care trebuie avut in vedere in momentul in care ne decidem sa aparem online este acela de a crea pentru device-uri mobile prima data. E adevarat ca liquid design ne salveaza si putem folosi acelasi design de site care sa se redimensioneze in functie de device dar eu cred in continuare, si cu multa convingere, ca in afara de logo design-ul ar trebui sa fie cu totul diferit pentru a pune in valoare mesajul organizatiei, pentru a servi vizitatorul cat mai bine si pentru a exploata la maxim capacitatile device-ului (astfel organizatiile sunt fortate sa gaseasca acel punct forte care le individualizeaza si totodata sa prezinte clientului grabit doar informatiile esentiale, asa cum a subliniat in prezentarea sa Lucian Cozma).
Inca o idee si inchei. Ideea Orange de a se implica in relatia cu clientii, mai mult decat te-ai astepta de la o companie de servicii de telefonie: app store, aplicatii pt android si ios, relatiile strange Orange- apps developeri, personalizarea smartphonului in functie de client, reprezinta o stea mare in fidelizarea clientilor si  inca una pentru incredere.
In concluzie am avut ce invata si dezbate apoi dupa terminarea conferintei. 2 lectii pentru mine :See the big picture si think big!


Later edit! Imagini si o parte din prezentari sunt up pe site-ul Agora.

luni, 4 iulie 2011

Google Analytics Benchmarking Newsletter

Multi dintre voi ati primit pe email, ca si mine, niste date globale, foarte interesante, de la Google Analytics, care pot pune putin pe jar lumea e-commerce si nu numai. Nu o sa stau acum sa le explic pentru ca sunt complexe si imi ia mult timp si pentru ca fiecare le interpreteaza in felul lui. Tot ce pot sa va dau sunt tabelele de date si slaba interpretare de aici.








vineri, 1 iulie 2011

Programatica 2011

Nu ştiu cum s-a nimerit, dar uite că postarea cu numărul 500 este dedicată evenimentului "Programatica", care a avut loc ieri, la sala Fortuna, la Intercontinental, care nu e la prima ediţie şi la care am fost împreună cu Cristina. Cris o să scrie şi ea, în felul acesta vă putem reda două puncte de vedere şi detalii nesurprinse de mine...poate şi nişte imagini?  :) Am vrut să fac ceva frumos şi să folosesc live blogging pentru a vă ţine la curent numai că deşi aveam posibilitatea demo-ului nu am avut un laptop la îndemană şi mai mult, mi s-a descărcat şi telefonul. În schimb, am văzut că evenimentul a putut fi urmărit live pe site-ul organizatorilor - Agora.

Ca să fim pe aceeaşi undă, aici, agenda evenimentului.

Am fost plăcut încantată să observ sală plină, fiind necesare scaune în plus la anumite intervale, pentru valurile de participanţi, şi speachurile de calitate susţinute. Diversitatea şi numărul mare de speakeri ne-au menţinut atenţia ridicată, chiar dacă informaţiile multe primite ne-au şi obosit.

Conferinţa a început cu motivul uşor schiţat de către Romulus Maier, Managing Partner Agora Group, care a afirmat că economia ţării se bazează pe două lucruri: Dacia şi Nokia. Apoi a vorbit Mihai Dan Nădaş, project manager Yonder, un tip open-minded, care a vorbit cu naturaleţe despre cloud computing şi legătura stransă între cloud şi mobile. A venit şi cu nişte date interesante de tipul - în 2011 se vor livra 472 milioane smartphones. Datele sunt preluate de aici , ni le-a trimis chiar Mihai după publicarea articolelor, sub forma unui feedback (ii mulţumim pe această cale).  Spre ruşinea mea şi a Cristinei ne-a atras atenţia site-ul prezentat de el, din domeniul nostru, cel al Muzeului Satului, care foloseşte cloud şi a realizat un tur virtual cu un zoom foarte bun cu Windows Azure. Nu ne-a venit să credem cand am auzit că pentru Live Smooth Streaming ai nevoie de doar 20 euro/lună şi pentru Windows Azure - tot atat. Despre e-mail marketing, atat de necesar în cazul newsletterelor, cat şi mai multe detalii, aveţi prezentarea lui Mihai aici.

Lucian Cozma de la Adobe ne-a vorbit despre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un site pentru a fi redat pe un mobil, tabletă, desktop etc. Mai pe scurt, dacă proiectaţi o pagină pentru mobil, de exmeplu, nu o să puneţi decat informaţiile interesante, utile pentru utilizator, cum ar fi adresa unui restaurant şi numărul acestuia de telefon, pentru că din experienţă, am observat că atunci cand căutăm informaţiile acestea suntem grăbiţi şi vrem să ajungem cat mai repede la informaţie. Mai frumos este că această flexibilitate se obţine cu ajutorul unei aplicaţii foarte foarte uşor. Cine este interesat mai poate căuta media queries, liquid layouts, Business Catalyst.

Apoi a vorbit Teodor Madan despre Eclipse Platform şi recunosc că n-am înţeles mare lucru pentru că nu eram în temă şi nu aveam background-ul necesar. În schimb, Tudor Juravlea de la Orange ne-a dat pe spate prin profesionalismul de care a dat dovadă. Şi el a venit cu nişte cifre foarte interesante, de exemplu una din patru aplicaţii de pe mobil este descărcată a doua oară şi aplicaţiile cele mai downloadate de pe locul întai aparţin celor de călători şi locale, iar pe locul doi - cele legate de cărţi! Am aflat că spre deosebire de competitorii săi Orange a pus un accent mare pe aplicaţii şi magazin propriu de aplicaţii. Chiar îmi doream ca prezentarea să fie mai lungă pentru că a fost deosebit de interesantă. Păcat de developerii care erau destul de dezamăgiţi de faptul că aplicaţiile lor de mobile intră foarte greu pe piaţa romanească pentru că nu sunt accepate de companii.

Mai departe a vorbit Florinel Chiş de la Magendoo despre comerţul online mobil, foarte interesant şi de viitor. Nu mai vreau s-o lungesc mult, vă spun că după, participanţii au putut opta pentru un workshop, ţinandu-se concomitent, în aceeaşi sală.

Suntem încantate şi de tricourile primite cu IE9 , chiar dacă IE 10 există deja în varianta beta...shtt...nu ştie nimeni ;) şi aşteptăm cu nerăbdare ediţia viitoare.

miercuri, 29 iunie 2011

Războiul Google-Facebook continuă: Google+

În timp ce MySpace face concedieri masive, iar Microsoft îşi pune pachetele Office direct pe Internet, Google testează o nouă platformă de socializare: Google+. World-of-mouth spune că Google s-ar putea să reuşească de această dată avand experineţa Google Wave şi Buzz, şi totodată mulţi utilizatori care folosesc Gmail. Interesant este că infomaţia primită pe această reţea va putea fi customizată, astfel încat să existe o delimitare clară între relaţiile profesionale şi cele personale.

marți, 28 iunie 2011

Fotografii cu noul sediu al Bibliotecii Naţionale a Romaniei

Aici aveţi un articol în Click cu cateva poze şi detalii din viitorul sediu al Bibliotecii Naţionale. Gradiniţe, cafenele, săli pentru evenimente, pereţi de sticlă...sună bine, nu-i aşa?

Consumerismul

Aţi observat că odată cu globalizarea şi apariţia noilor tehnologii, începem să deschidem ochii, să aflăm lucruri care înainte nu erau accesibile, dar în acelaşi timp să intrăm mai uşor în panică? Ca răspuns la postarea dinainte, cu tastatura de la Microsoft, am primit de la Geanina , un filmuleţ despre consumerism. Are 20 de minute şi poate părea plictisitor, dar se merită văzut. Nu este primul manifest de genul acesta cu care sunt asaltată în ultima vreme, de la unul dintre finii mei am primit un e-mail cu fenomenul downshifting, am văzut documentarul Food Inc. pe HBO şi am citit pe un blog , 21 de motive pentru care să nu mancăm carne. Filmuleţul îl aveţi aici.

Tastatura Arc de la Microsoft

Nu m-am putut abţine să nu cumpăr tastatura Arc de la Microsoft, care a fost 200 ron. Ştiu că este destul de scumpă, dar am vrut să scap de un fir în plus de pe birou (wireless) şi designul ergonomic m-a convins pe loc. În plus este foarte mică, cam jumătate dintr-o tastatură normală (311 x 154 mm) şi foarte uşoară. Are un USB foarte mic pe spate care mai apoi trebuie introdus în unitate. Are buton de volum, un singur buton pentru săgeţi, F-uri pană la F6, dar prin apăsarea tastei Fn le aveţi şi pe celelalte, si buton de pornire a PC-ului. Pe net am găsit-o şi mai ieftină, pe la 166 ron, eu am luat-o de la Domo şi înainte fusesem la Mega Galaxy, unde era ultima. La eMAG o găsiţi cam la acelaşi preţ de 200 ron şi din cate am văzut este disponibilă numai în varianta neagră. E Made in China... normal si este compatibilă cu Windows7, Mac şi Universal, avand garanţie 3 ani. Şi ambalajul este fain, are o husă care poate fi folosită dacă o luaţi pe undeva. Sper sa-mi iau pe viitorul şi mouse-ul din aceeaşi gamă, cu un design futurist.





Bookconsumer