sâmbătă, 10 septembrie 2011

Masa rotunda: "Rolul campaniilor de promovare a lecturii in campul cultural autohton"

Joi am fost la o intrunire, organizata de editura Herald, la Muzeul National al Literaturii Romane, unde am avut placerea sa asist la o discutie despre rolul campaniilor de de promovare a lecturii. Mi-era dor sa aud idei frumoase si un limbaj cultivat...in ultima vreme este destul de sumbra imaginea creata de mass-media (o anume parte). Invitatii mesei rotunde si campaniile organizate de catre ei  au fost:

"Cine nu citeste e prost" – Radio Guerilla –  Mihai Dobrovolschi (coordonator campanie)
"Schimb de carti" – Bookblog – Andra Silivestru (organizator editia Bucuresti)
"Citeste si zâmbeste" – Fundatia Inocenti – Marin Mic (Director Executiv)
"In cautarea Cititorilor Celebri" – Cititori Celebri – Andrei Gaitanaru (coordonator proiect)
"Biblioteca de pe plaja" – Fundatia Noi Citim – Monica Tatoiu (Presedinte)
Te asteptam in librarie!" – Editura Herald – Justina Scrima (initiator Campanie)
Cristian Tabara.(emisiunea "Ca la carte", TVR1)
Ion Bogdan Lefter (emisiunea "Arta.ro", TVR Cultural)
Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura– Pirvu Ionica (Director CPPC)
Cultural ID– Alexandru Chifu (Communication Officer)


Dintre acestia numai domnul Gaitanaru nu ne-a onorat cu prezenta. In rest, Dobrovolschi, asa cum il stiti, foarte simpatic, Cristi cu mult umor, Monica Tatoiu cu idei interesante si experienta vasta si domnul Lefter, care mi-a fost si profesor prin anul I-II, la "Marile teme ale literaturii",are mereu ceva interesant de spus. Pe restul nu ii cunosteam foarte bine, dar cu siguranta au creat o impresie buna.

Am reusit sa fac cateva poze si filmulete pe care a trebuti sa le modific ulterior, calitatea diminuandu-se. O sa postez cateva ca sa va faceti o idee. In rest mi-au ramas in minte cateva idei ale invitatilor.

De pilda Dobrovolschi este este parere ca o campanie cumunte nu mai are atata impact. El ar propune ca fete inalte si frumoase de la Litere sa ii premieze pe cei de pe strada care au o carte la ei, in acelasi mod ca cele cu tigari.

Pe Justina Scrima nu pot decat s-o admir pentru initiativa si pentru ca abordeaza altfel vanzarea cartilor - si anume prin campanii, proiecte si parteneriate. In sfarsit, efectele globalizarii iti spun cuvantul. Chiar ne spunea ca a intampinat scepticism din partea unor persoane care nu intelegeau de ce se numeste campanie si nu reducere. (aici vorbea de o reducere de 20% pentru 20 de titluri). De asemenea de aplaudat este ca pune accent si pe aplicarea profesionala a librarului, asa cum si bibliotecile incearca cu personalul lor (uneori nu prea reusesc). Tendinta este ca librarul sa fie vazut ca si consultant sau ca si bibliotecar. Chiar au organizat un concurs de motivare a librariilor, acordand un premiu - concursul "Librarul iscusit", astfel s-a dorit incurajarea cititului si marirea vizitatorilor in librarie dar si competenta in domeniu. Interesant este ca la inceputul concursului au existat 120 de librari si dupa selectie, au ramas doar 50.

Marin Mic, o persoana cu suflet mare, ne-a povestit ce satisfactie poate avea cineva in momentul in care vede ca proiectul sau prinde aripi si copiii vin sa doneze rechizite, ba chiar fac mai mult decat li se cere, aduc jucarii, hainute si creeaza legaturi de prietenie. Dansul ne sfatuieste sa citim copiilor inca din perioada intrauterina, lucru pe care l-am vazut facut de multe cupluri de prieteni, pentru ca cei mici sa se obisnuiasca cu vocea lor. Din pacate, proiectul n-a putut trece mai departe de Bistrita, din lipsa de resurse, dar cu siguranta este inaltator sa vezi cum unitatilor de invatamant si oamenilor le trebuie doar o cauza buna pentru a se automotiva si pentru a crea colaborari fructoase.

Doamna Monica Tatoiu ne-a impartasit din experienta ei vasta in organizarea campaniilor de promovare a lecturii, inca de prin 2000-2002 - "Cartea - lifting pentru suflet". Cu parere de rau, ultima campanie a dansei in domeniu, s-a organizat la Mamaia, unde cei din statiune, de pe plaja, puteau sa vina sa imprumute o carte, s-o citeasca si apoi s-o aduca inapoi. Este suprinzator (in rau) numarul celor care au venit zilnic sa imprumute o carte - 10! Si totalul pe zile a fost undeva pe la 450. De asemenea in acelasi timp, s-a organizat un cocnurs de eseuri - eseul castigator mergea mai departe, international, la un concurs, iar premiul consta in achitarea unui an de studiu la o facultate din strainatate. Numarul celor care au venit sa depuna eseuri a fost 0 !!! Daca sunteti curiosi si de domeniul cartilor din campanie, aflati ca 50% a fost carte pentru copii, 30% dezvoltare personala si 20% beletristica. Cei din sala spuneau ca doamna Tatoiu nu si-a ales bine statiunea - poate Vama Veche sau 2 Mai erau mai potrivite. Acum dansa are de gand sa infiinteze un Bibliobus, cu fonduri europene. Noi ii uram succes!

Domnul Lefter atraga atentia asupra tipurilor de promovare a lecturii - ea este diferita in functie de canalul de unde porneste - TV, editura, biblioteca etc. Cu siguranta altfel trebuie abordati cititorii si nu trebuie sa credem ca o emisiune despre carti poate sa faca o persoana care nu citeste, sa aiba o revelatie si sa-si dea dintr-o data seama ca si-a irosit viata necitind. Cu acelasi umor, domnul Lefter, afirma ca populatia este mai atrasa de "filemele de sapun" (soap opera), decat de lectura, dar doamna Tatoiu prezenta avantajele fenomenului - mai multe femei au inceput sa stie portugheza. Cum spunea un prieten, mai bine ar invata limba romana inainte de a invata portugheza.  Si de la domnul Lefter au inceput putin tachinarile, creandu-se doua tabere, cei care cred in domeniile de nisa si personalizarea serviciilor, accentul punandu-se pe cititor, asa cum stim ca noile metode de marketing ne si sfatuiesc, si tabara adversa care doreste sa faca domeniul accesibil pentru toata lumea.

Alexandru Chifu, reprezentant VIP, aducea aminte de o campanie organizata pentru promovarea lecturii si ne vorbea despre un marketing cultural. Ne-a facut sa zambim ca exact in timpul unei campanii, libraria in care se desfasura, s-a inchis.

Cristi Tabara se scuza ca nu are studii de specialitate si ne-a povestit despre doi oameni care l-au surprins placut in domeniu - un portar si un muncitor, ambii cu mai multa cunoastere si carti citite decat multi altii pe care ii vedem zilnic la televizor. Cel mai amuzant, dar si adevarat, a fost ca ne-a amintit de Pavel si restul apostolilor, care au stiut sa faca marketing inca de pe atunci, mergand mult pe jos si impartasind informatii pentru a convinge.

N-as putea sa redau tot ce s-a povestit - mi-ar lua mult mai mult, doar va spun ca data viitoare sa incercati sa va rupeti putin din timpul vostru si sa intrati in alt mediu. Chiar si daca, cum spunea doamna Monica Tatoiu, cel mai bine ne pricepem sa criticam, astfel de discutii sunt intodeauna binevenite. Un moment boem, a fost cand in mijlocul discutiei, a intrat un domn, care a inceput sa vorbeasca tare si sa ne spuna ca a fost coleg cu nu-stiu-cine, sa faca o pauza...si apoi sa spuna: "Da...poate am baut o bere, da'..." :)). Am ras cu lacrimi. Urmariti filmuletele, sa auziti si parerea domnului Pirvu Ionica si a Andrei Silivestru de la Bookblog despre promovarea lecturii. Din pacate n-am reusit sa le postez pe toate, dar promit sa revin.


Si spre final, sa speram ca parerea unui cititor din sala nu este adevarata pe deplin - cititul este un trend, luam carti doar pentru ca sunt la moda, pentru ca le citeste toata lumea, dar nu le intelegem si nu putem sa mergem mai departe in discutie despre ele.

Filmulete:Poze:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer