vineri, 1 iulie 2011

Programatica 2011

Nu ştiu cum s-a nimerit, dar uite că postarea cu numărul 500 este dedicată evenimentului "Programatica", care a avut loc ieri, la sala Fortuna, la Intercontinental, care nu e la prima ediţie şi la care am fost împreună cu Cristina. Cris o să scrie şi ea, în felul acesta vă putem reda două puncte de vedere şi detalii nesurprinse de mine...poate şi nişte imagini?  :) Am vrut să fac ceva frumos şi să folosesc live blogging pentru a vă ţine la curent numai că deşi aveam posibilitatea demo-ului nu am avut un laptop la îndemană şi mai mult, mi s-a descărcat şi telefonul. În schimb, am văzut că evenimentul a putut fi urmărit live pe site-ul organizatorilor - Agora.

Ca să fim pe aceeaşi undă, aici, agenda evenimentului.

Am fost plăcut încantată să observ sală plină, fiind necesare scaune în plus la anumite intervale, pentru valurile de participanţi, şi speachurile de calitate susţinute. Diversitatea şi numărul mare de speakeri ne-au menţinut atenţia ridicată, chiar dacă informaţiile multe primite ne-au şi obosit.

Conferinţa a început cu motivul uşor schiţat de către Romulus Maier, Managing Partner Agora Group, care a afirmat că economia ţării se bazează pe două lucruri: Dacia şi Nokia. Apoi a vorbit Mihai Dan Nădaş, project manager Yonder, un tip open-minded, care a vorbit cu naturaleţe despre cloud computing şi legătura stransă între cloud şi mobile. A venit şi cu nişte date interesante de tipul - în 2011 se vor livra 472 milioane smartphones. Datele sunt preluate de aici , ni le-a trimis chiar Mihai după publicarea articolelor, sub forma unui feedback (ii mulţumim pe această cale).  Spre ruşinea mea şi a Cristinei ne-a atras atenţia site-ul prezentat de el, din domeniul nostru, cel al Muzeului Satului, care foloseşte cloud şi a realizat un tur virtual cu un zoom foarte bun cu Windows Azure. Nu ne-a venit să credem cand am auzit că pentru Live Smooth Streaming ai nevoie de doar 20 euro/lună şi pentru Windows Azure - tot atat. Despre e-mail marketing, atat de necesar în cazul newsletterelor, cat şi mai multe detalii, aveţi prezentarea lui Mihai aici.

Lucian Cozma de la Adobe ne-a vorbit despre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un site pentru a fi redat pe un mobil, tabletă, desktop etc. Mai pe scurt, dacă proiectaţi o pagină pentru mobil, de exmeplu, nu o să puneţi decat informaţiile interesante, utile pentru utilizator, cum ar fi adresa unui restaurant şi numărul acestuia de telefon, pentru că din experienţă, am observat că atunci cand căutăm informaţiile acestea suntem grăbiţi şi vrem să ajungem cat mai repede la informaţie. Mai frumos este că această flexibilitate se obţine cu ajutorul unei aplicaţii foarte foarte uşor. Cine este interesat mai poate căuta media queries, liquid layouts, Business Catalyst.

Apoi a vorbit Teodor Madan despre Eclipse Platform şi recunosc că n-am înţeles mare lucru pentru că nu eram în temă şi nu aveam background-ul necesar. În schimb, Tudor Juravlea de la Orange ne-a dat pe spate prin profesionalismul de care a dat dovadă. Şi el a venit cu nişte cifre foarte interesante, de exemplu una din patru aplicaţii de pe mobil este descărcată a doua oară şi aplicaţiile cele mai downloadate de pe locul întai aparţin celor de călători şi locale, iar pe locul doi - cele legate de cărţi! Am aflat că spre deosebire de competitorii săi Orange a pus un accent mare pe aplicaţii şi magazin propriu de aplicaţii. Chiar îmi doream ca prezentarea să fie mai lungă pentru că a fost deosebit de interesantă. Păcat de developerii care erau destul de dezamăgiţi de faptul că aplicaţiile lor de mobile intră foarte greu pe piaţa romanească pentru că nu sunt accepate de companii.

Mai departe a vorbit Florinel Chiş de la Magendoo despre comerţul online mobil, foarte interesant şi de viitor. Nu mai vreau s-o lungesc mult, vă spun că după, participanţii au putut opta pentru un workshop, ţinandu-se concomitent, în aceeaşi sală.

Suntem încantate şi de tricourile primite cu IE9 , chiar dacă IE 10 există deja în varianta beta...shtt...nu ştie nimeni ;) şi aşteptăm cu nerăbdare ediţia viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer