marți, 5 iulie 2011

Programatica 2011 part 2

Asa cum a spus si Sorana, despre Programatica 2011 am decis sa scriem amandoua, in parte decizia datorandu-se entuziasmului. In ceea ce priveste imaginile, va trebui sa le asteptam pe cele de pe site-ul organizatorilor, deoarece eu, ca un fotograf neprofesionist ce sunt, nu am facut poze in timpul prezentarilor deoarece eram atenta, cu motorasele full power (lame excuse huh?!)
Nu voi reveni asupra informatiilor generale despre conferinta deoarece detalii gasiti in blogpost-ul Soranei si bineinteles in cateva zile vor fi uploadate pe Agora toate slide-urile si inregistrarile de la conferinta (nu e o certitudine dar asa s-a procedat pana acum si sper ca nu vor interveni modificari tocmai acum). In schimb as vrea sa insist asupra unor...idei.
First of all este uimitor sa vezi cam cat de mult a crescut rata de adoptie a device-urilor mobile smart (indiferent ca vorbim de smartphone-uri sau tablete) intr-un interval atat de scurt. Da, Nokia a introdus primul smartphone in 1996, dar abia in ultimii ani au cunoscut un avant urias, atat ca rata a adoptiei la nivelul maselor dar si ca performanta. Dar, to it's core, toate inovatiile au un singur scop, de a facilita comunicarea. Telefonul nu mai inseamna de ceva timp doar device pentru apel voce, ci ajunge la un moment dat sa te defineasca. Un smartphone user este grabit, selectiv, curios si deschis la nou (pe langa multe alte calitati si defecte care il individualizeaza bineinteles).Windows phone 7, alaturi de Nokia au planuri destul de mari pentru a-i detrona pe cei doi mari jucatori Apple si Google, si poate chiar le va reusi, iar  la Programatica 2016 vor fi si numere care sa arate cat de bine se descurca WP..11, nu pot sa scriu 7 pentru ca upgrade-uri vor mai fi pana atunci suficient de multe incat sa nu mai semene deloc cu WP7. Poate chiar vom avea ceva asemanator Mozilla Seabird, or better. Si pentru ca suntem la Nokia, si pentru ca e un studiu de caz interesant in ceea ce priveste prabusirea gigantilor trebuie sa va mentionez ca share-ul de piata al Symbian va fi de 0.2% in 2015, asta daca nu stiati deja din diversele articole precum Mashable sau direct de la sursa, de pe IDC.
Dar de ce este atat de important de avut in vedere lumea asta plina de numere a mobilelor? Cum ar putea sa influenteze o organizatie culturala faptul ca vanzarea de smartphone-uri va creste anul acesta cu 49,2%? Dar nu este responsabilitatea institutiilor culturale sa educe...sa ne educe? Scoala ne invata sa gandim liber, biblioteca, sa ne sortam informatiile, muzeele si teatrul ne educa spiritul si moravurile etc. Dar pentru a putea realiza acest scop maret aceste institutii trebuie sa fie aproape de comunitate iar acest lucru se obtine fiind vizibil si util in spatiile in care membrii comunitatii isi petrec timpul, iar acestia isi petrec din ce in ce mai mult timp online, accesand W3 din ce in ce mai des de pe telefon sau tableta. Exemple de institutii culturale care au vazut importanta si exploateaza sau planuiesc sa exploateze online-ul sunt suficient de multe: Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" Bucuresti foloseste cloud computing, numeroase universitati de medicina din lume folosesc Second Life in procesul de predare, WorldCat are iphone app, iar pana in 2014 elevii din Coreea de Sud vor renunta la clasicul ghiozdan in favoarea tabletelor.
Un detaliu important care trebuie avut in vedere in momentul in care ne decidem sa aparem online este acela de a crea pentru device-uri mobile prima data. E adevarat ca liquid design ne salveaza si putem folosi acelasi design de site care sa se redimensioneze in functie de device dar eu cred in continuare, si cu multa convingere, ca in afara de logo design-ul ar trebui sa fie cu totul diferit pentru a pune in valoare mesajul organizatiei, pentru a servi vizitatorul cat mai bine si pentru a exploata la maxim capacitatile device-ului (astfel organizatiile sunt fortate sa gaseasca acel punct forte care le individualizeaza si totodata sa prezinte clientului grabit doar informatiile esentiale, asa cum a subliniat in prezentarea sa Lucian Cozma).
Inca o idee si inchei. Ideea Orange de a se implica in relatia cu clientii, mai mult decat te-ai astepta de la o companie de servicii de telefonie: app store, aplicatii pt android si ios, relatiile strange Orange- apps developeri, personalizarea smartphonului in functie de client, reprezinta o stea mare in fidelizarea clientilor si  inca una pentru incredere.
In concluzie am avut ce invata si dezbate apoi dupa terminarea conferintei. 2 lectii pentru mine :See the big picture si think big!


Later edit! Imagini si o parte din prezentari sunt up pe site-ul Agora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer