miercuri, 11 noiembrie 2009

Social media de la trending topic la tabiet

Social media reprezinta un tip de media creata pentru a fi diseminata prin interactionare folosind tehnici si aplicatii simplu de utilizat. Social media a aparut din nevoia oamenilor de a interactiona folosind internetul sau tehnologii bazate pe web transformand difuzarile de tip monolog in dialoguri. Sustine democratizarea diseminarii cunoasterii si a informatiilor, oamenii devenind creatori de continut in loc de simpli consumatori.
Cu toate ca spatiile de socializare au aparut inaintea definitii conceptului de social media precum : Youtube- 2005, forumurile care au aparut dupa 1990, blogurile-1994 ( initial numite jurnale online, apoi weblog in 1997 si apoi blog), abia dupa 2006 acest tip de media incepe sa ia amploare. -Aici puteti gasi un grafic in ceea ce priveste ascensiunea social media.-
De atunci si pana acum numarul aplicatiilor si a site-urilor care permit socializarea au crescut exponential. Twitter se poate lauda cu o crestere de 1382 % in ultimul an doar in SUA (statistica preluata de pe Nielsen Online), si odata cu el si softurile care pot fi folosite pentru update-uri precum Seesmic sau Tweetdeck; Google wave a trezit o adevarata frenezie, existand deja utilizatori care pot sustine ca sunt addicted; Reframe it si sidewiki sunt alte doua exemple despre care am vorbit intr-un post anterior ; LibraryThing, Librarious, Delicious - site-uri deja familiare pentru multi dintre noi, iar lista poate continua.
Initial au fost vazute doar ca retele de socializare destinate tinerilor, dar potentialul social media nu poate fi limitat la atat si curand marile companii si-au dat seama de importanta de a fi prezent in acele spatii si de a avea o strategie de utilizare a social media pentru promovarea companiei. Astfel in prezent exista organizatii care au departamente de CSR (customer service reprezentative) pe twitter sau in secondlife. Bibliotecile nu au ramas pasive la aceasta oportunitate (cele din strainatate, pentru cele romanesti au ramas un pic in urma) si aproape toate bibliotecile mari au conturi de Facebook, Twitter, Flickr, s.a.m.d. in care prezinta informatii de interes pentru utilizatori, precum evenimentele care se vor desfasura in cadrul bibliotecii, schimbari de orar, manifestatii cu caracter national sau international, site-uri de e-learning si dezvoltare personala, biblioteci virtuale etc. Unele biblioteci au inclus chiar posibilitatea ca utilizatorii sa afle prin RSS feed ce documente noi au intrat in colectia bibliotecii (sau sa fie la curent cu toate noutatile indiferent de natura lor), sau si-au creat baze de date folosind media wiki (soft gratuit). In sprijinul acestor initiative din SUA au pornit doua proiecte care sa ii ajute pe bibliotecari sa inteleaga importanta social media, dar si cum sa foloseasca soft-urile gratuite pentru a dezvolta noi servicii, si anume Five weeks to a social library si Learning 2.0 , preluate apoi la nivel international.
Intr-un articol de pe blogul Harvard Business se sustine ca social media se va dezvolta si mai mult in anul ce va urma. Tinand cont de noile inovatii tehnologice care permit rularea diferitelor aplicatii pe telefon, sau dau senzatia unei conversatii in timp real (Google wave), amploarea pe care a luat-o ebook-ul si usurinta cu care poate o informatie fi transmisa intre utilizatori, social media nu va mai fi doar un trending topic, un buzzword ci parte integrata in viata noastra cotidiana.
Explore & Enjoy



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer