Incercam sa oferim o noua perspectiva asupra conceptului de biblioteconomie in tara noastra si totodata sa oferim informatii in acest domeniu, dezbatand si viata studentului de la biblioteconomie dupa ce a terminat facultatea.
miercuri, 11 noiembrie 2009
Invatati, invatati, invatati!
Cu totii am vazut ce poate face o alerta la nivel international, de tipul gripei noi. Dar nu numai ca am ramas surprinsi, ci suntem si nepregatiti. Cateva scoli s-au inchis, si nu stiu exact cate, au adoptat metode inovative pentru a tine totusi cursurile. Profesorul statea la calculator si isi tinea cursul cu ajutorul instrumentelor de e-learning, iar elevii raspundeau tot prin intermediul calculatorului. Cate dintre scolile din Romania pot face acest lucru? Nu am ajuns inca la nivelul la care putem spune ca orice elev din tara are un pc si conexiune la Internet. Dar mai grav este ca, domnii profesori nu stiu sa foloseasca astfel de instrumente, sau chiar sa foloseasca un calculator. Si atunci ce ne facem? Astfel de situatii s-ar putea sa mai existe, sau pur si simplu sa avem parte de ierni cu multa zapada, iar elevii sa nu poata circula cu mijloacele de transport. Trebuie repede, repede, elevi si profesori sa ne punem la punct cu noi metode de invatare tehnologizate. Cine stie..poate peste mai mult ani, ne intalnim in Second Life sa tinem cursurile. Si nu e un vis absurd, pentru ca veti spune ca vom ajunge sa nu mai socializam. Nu, vorbesc despre situatiile acelea critice si eventual despre o economisire a resurselor pentru ca stim cu totii de pericolul incalzitii globale; de exemplu o zi pe luna, domnii profesori sa tina cursurile din fata calculatorului, cele unde nu exista teste, sau e numai de predat. Trebuie sa investim in educatie pentru ca este cea mai importanta si prichindeii acestia de care ne lovim pe strada si de abia ii observam, sunt viitorul tarii. Si inca ceva, trebuie sa terminam cu mentalitatea invechita. Cand exista domni profesori de universitate, care au pretentia ca studentii sa se ridice in picioare cand intra dansii in sala (fara suparare si nu ma acuzati pentru ca stiti si dumneavoastra cum sunt cursurile in afara), cum vom putea noi sa trecem la alt nivel? Respectul nu se arata astfel, ci prin ceea ce ai invatat si atunci cand domnii profesori se pot reflecta in student, prin ceea ce a invatat el.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Romania se confrunta in momentul de fata cu probleme mult mai grave decat problema implementarii noilor tehnologii. Stii cum e...pestele de la cap de impute...Nu se rezolva nimic daca se instaureaza astfel de sisteme de educatie atat timp cat conducerea statului nu ofera resursele necesare, financiare, informationale, strategice pentru implementare si utilizare ulterioara la nivel national. Ceea ce spui nu ofera solutii, si asta e marea problema...ca vedem ceea ce nu merge, ne plangem de mila, dar solutiile sunt undeva in aer, fara fundamente stabile si demne de luat in seama. Trebuie sa pornim schimbarea de sus in jos in forta si nu cu povesti de adormit copiii.
RăspundețiȘtergereDesigur, abordare negativa. Mai bine sa renuntam inainte de a incepe. Cum mi-a sugerat un utilizator sa-ti transmit: "Sa stii ca folosirea pc-ului nu inseamna sa fii la curent cu noile tehnologii".
RăspundețiȘtergereAbordarea negativa vine din partea celor care pot sa schimbe ceva si nu o fac. Nu stiu ce s-a inteles. Eu cred in schimbare, dar nu o schimbare facuta la suprafata, ci una care sa porneasca de la miez spre coaja, cu o initiativa viguroasa. Nu vad legatura cu pc-ul si noile tehnologii. Mi se pare cam acelasi lucru...si mai frustrant mi se pare faptul ca ne place sa ne culcam pe urechea ca nu trebuie sa stim neaparat niste lucruri pentru a utiliza un obiect sau a intreprinde o activitate. Eu zic ca e firesc naturii umane sa fie la curent cu schimbarea. Altfel nu ajungem nicaieri. Vom fi ca niste oameni primitivi cu mouse-ul in mana. Mereu in diacronie si mereu cu un pas in urma. P.S. Ce intelegi prin utilizator?
RăspundețiȘtergere