vineri, 20 noiembrie 2009

Ne influenteaza culorile?

Stiti de ce McDonald's a ales culorile rosu si galben pentru ambalajul produselor lor? Pentru ca aceste culori te determina sa consumi alimente. Tot asa, galbenul te ajuta sa te concentrezi mai bine, verdele iti da o stare de fresh si bejul mat te face sa nu ai senzatia aceea de vinovatie dupa ce am cumparat un produs. Cu multi ani in urma, pe vremea lui Aristotel si a altor mari invatati, bibliotecile aveau gradini mari si frumoase, impodobite cu sculpturi si fantani. Azi, incercam sa recream acel spatiu artificial (verdele de la BCU) pentru ca utilizatorii nostri sa se simta bine si sa nu stie de ce exact. Tot asa, exista o metoda relativ noua, se numeste neuromarketing, ce determina ce reclame determina consumatorul, clientul, sa cumpere un produse. Metoda este controversata, dar sincer, tare mi-ar placea sa stiu cum am putea influenta cititorii sa vina la biblioteca si ce reclama li s-ar parea lor interesanta legata de structurile infodocumentare. Pana atunci, astfel de metode te duc pana la 40.000 de dolari (date luate din "Forbes", nr 18, 2009). Si totusi, daca s-ar ieftini extrem de mult metoda in cativa ani, ce ar prefera o biblioteca, sa achizitioneze carti de banii aceia sau sa investeasca in marketing?

2 comentarii:

  1. Cred ca va inchipuiti ca nici o persoana nu va veni la o biblioteca daca nu are nevoie sau daca nu are ceva de citit, indiferent cat verde sau galben sau orice alta culoare ar fi pe pereti / carti, usile de la toaleta.
    IMportant este ca o biblioteca sa fie cat mai bine aprovizionata, nu sa isi faca marketing de mii de euro. Cei care apreciaza, fie ei 10 sau 1000 vor pasi inauntru indiferent de culori. Dar nu strica sa se simta si bine in timp ce citesc. Un mic bufet aveti pe acolo?

    RăspundețiȘtergere
  2. BCU-ul are si un bufet foarte simpatic, dar unde nu se pot lua si cartile. Obisnuita face ca majoritatea studentilor sa mearga mai intai la bufet inainte de a merge in biblioteca :)

    RăspundețiȘtergere

Bookconsumer