Un articol interesant mi-a atras atentia astazi in USA Today. Directorul bibliotecii Crushing Academy din Statele Unite, Jim Tracy a decis sa schimbe in totalitate atat tipul de suport pe care se afla colectia bibliotecii cat si design-ul bibliotecii, creand un spatiu care incurajeaza socializarea si schimbul de idei. Premizele au fost urmatoarele : in urma unui studiu s-a demonstrat ca din colectia de 20.000 de titluri abia circulau 30, si asta nu pentru ca nu ar satisface cererile utilizatorilor ci pentru ca elevii ("generatia Google", sau "generatia de ce?" - alegerea unui nume va apartine) preferau sa se informeze folosind Internetul. Intr-o astfel de situatie exista doua solutii - fie pastra in continuare o biblioteca traditionala, care semana din ce in ce mai mult cu un muzeu, fie imbratisa noile tehnologii, iar ebook readerul i-a oferit o astfel de oportunitate. A achizitionat 65 de Kindle-uri (ebook reader-ul promovat de Amazon), si totodata a angajat bibliotecari pentru a putea face fata cererilor utilizatorilor.
Reactiile celor mai multi bibliotecari au fost aspre, unii dintre ei asemuind-ul cu Hitler pentru ca a renuntat in totalitate la cartile in format traditional (primele 10.000 de carti au fost deja donate personalului si altor biblioteci, iar celelalte 10.000, urmeaza sa fie donate). Cu toate acestea Jim Tracy este fidel deciziei sale sustinand-o cu argumente cat de poate de viabile : "Daca vad un elev citind Chaucer nu ma intereseaza ca il citeste dintr-o carte traditionala sau de pe un Kindle. Sunt bucuros ca citeste Chaucer." De asemenea trebuie avut in vedere ca majoritatea utilizatorilor vin la biblioteca pentru a obtine informatii, si nu pentru a obtine informatii intr-un anumit tip de suport. Tim Corbett, directorul de Media si tehnologii academice, recunoaste ca Kindle-ul, e doar un mijloc de transfer al informatiei, care raspunde nevoilor utilizatorilor in prezent dar care va fi depasit in curand deoarece exista deja posibilitatea sa iti downloadezi ebooks in iphones sau ipod touch playere.
Colectia de carti a bibliotecii a ajuns pana in momentul interviului la aproximativ 366.000 de titluri, iar biblioteca in sine este iar un centru in care elevii vin sa obtina informatii noi si sa interactioneze poreclit de elevi 12K.
Primul pas a fost facut, acum sunt curioasa sa vad ce biblioteci ii vor urma exemplul.
Explore&Enjoy!
Wow, oare cand vom imbratisa o asemenea atitudine si in Romania? Sa recunosti ca scop prioritar circulatia informatiei si nu prezervarea suportului ei? Imi place foarte mult ideea de a putea accesa o carte de oriunde si sa o poti purta oricum cu tine,dat fiind faptul ca azi mai putem citi doar in miscare pe drum spre si dela scoala/job...sau mai stiu eu.
RăspundețiȘtergereinceputuri de biblioteci virtuale avem. Nu sunt tocmai bine puse la punct si nici promovate dar asta e partea a 2-a, dar suntem departe de a avea o biblioteca cu o colectie in totalitate digitala si asta nu doar pentru ca un e-book e pentru multi bibliotecari hitech dar si pentru ca cititorii nu sunt obisnuiti sa citeasca online. Suntem printre ultimele locuri in Europa la capitolul utilizarii calculatorului si asta conteaza in momentul in care o biblioteca trebuie sa ia o astfel de decizie, cu toate ca pentru bibliotecile universitare un serviciu paralel pentru imprumutul e-books-urilor (dupa modelul UK) nu cred ca ar supara pe nimeni si ar fi intens folosit...cred
RăspundețiȘtergere