miercuri, 5 ianuarie 2011

Citate...

Mai sunt printre noi multi dintre cei care iau Istoria lui Calinescu ca pe un absolutum veritatis, si, chiar daca le vandalizam aici aceste moaste, noi vom continua sa spunem mereu ca riscul unei critici fortat integratoare este de a confunda adevarul absolut cu un limitativ veritas aesthetica, denaturand o data mai mult bruma de sublim ramas din misterul creatiei, acum, in zilele acestea apocaliptice in care multi il confunda pe Schopenhaurer cu Shoppingul si mesianismul cu messengerul.
Radu Cernatescu - Literatura luciferica, p. 14

4 comentarii:

  1. A propos de citate, si nu neaparat cu legatura sau ca un comentariu la cel de fata... Nicolae Iorga spunea undeva: critica nu incepe de la valoarea criticului, ci de la valoarea cartii! Din pacate, multi autori uita acest lucru si iau ca pe un afront personal o recenzie in care le sint puse in discutie opiniile exprimate in cartile lor, neavind capacitatea de a initia un dialog al ideilor, nu al persoanelor (care pot sa ne fie simpatice sau nu...).

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos spus...Aici cred ca autorul se gandea la o gandire "out of the box"..Il acuza pe Calinescu pentru ca a vazut numai estetica..cateva exemple sunt operele lui Mircea Eliade si Ion Budai-Deleanu, care au introdus metafore pentru a exprima de fapt miscarile masonice...idealurile lor...Nu a vazut dincolo de cuvinte...Nu zic ca are dreptate, dar este interesant de stiut argumentul lui, adica de citit cartea..pe care inca nu am terminat-o...

    RăspundețiȘtergere
  3. Recunosc faptul ca nu stiu mare lucru despre Radu Cernatescu. Cred ca l-am vazut o data la o emisiune tv a lui Daniel Cristea Enache si mi-a placut. Cartea la care faceti referire, n-am citit-o; nefiind filolog, nu prea am aplecare spre astfel de lecturi. Observ insa atit in lumea literatilor cit si in cea a istoricilor existenta unei oarece predilectii spre subiecte minore, ca sa nu spun spre coborirea in derizoriu a unor teme mari. As putea sa enumar citiva "spécialistes insignifiante"... Oricum, va urez lectura placuta (si nu intreb daca de pe "Radu Cernatescu" pe hirtie sau virtual :)).

    RăspundețiȘtergere

Bookconsumer