Tocmai am terminat de citit cartea Anetei Bogdan, "Branding pe frontul de Est", si am ramas impresionata din mai multe motive...Primul pentru ca mi-am dat seama ca desi sunt la Facultatea de Marketing, stiu atat de putine lucruri in acest domeniu si al doilea, pentru ca am descoperit-o pe Aneta Bogdan, de care ar fi trebuit sa aud pana acum, o persoana inteligenta, cu multa experienta. O sa incerc sa scriu cate ceva despre aceasta carte, din perspectiva mea, nespecialist in marketing sau recenzii :)).
Va pot spune ca este printre putinele carti de care am auzit ca au avut ghinionul sa fie terminate inainte de criza, ca mai apoi, din aceasta cauza, autoarea sa fie nevoita sa rescrie mai bine de jumatate de lucrare! Cu siguranta a fost un efort imens si putin frustrant (nu stiu cati ar fi facut acelasi lucru). Cartea este usor de citit, la prima vedere chiar pare ca sunt lucruri stiute de catre toata lumea, dar asa cum zice si autoarea, darul de a preda al unui profesor si inteligenta acestuia, reies din explicarea lucrurilor complicate in unele foarte simple, nu invers, cum stim noi ca se mai intampla prin facultati.
In caz ca nu stiati, Aneta Bogdan "se leaga" de numele Brandient, ale carui succese le evidentiaza in carte, parand ca se lauda, lucru fals pentru ca incearca numai sa ne dea exemple din propria experienta, iar firma chiar a realizat lucruri impresionante...un exemplu ar fi rebrandingul CEC, caruia i s-a alaturat si cuvantul "Bank", tocmai pentru a impregna in mintea romanilor atat de necesara notiune. Mi-a placut foarte tare si alegerea numelui "Novensys", nume ce cu adevarat da impresia unei mari companii, chiar daca la inceput nu era chiar asa. In schimb, reclamele cu ghinde de la CEC, despre care spune Aneta, evidentiaza experienta, statornicia, vechimea acestei institutii, nu mi s-au parut atat de potrivite. Poate asociam ideea de ghinda cu veverita ce agoniseste, intr-un mod mai amuzant, chiar daca este cazul unei banci..si mai ales al CEC-ului care prin brand numai acest lucru nu vrea sa exprime :). De asemenea, citind cartea, mi s-a parut stilul putin agresiv, dar banuiesc motivul...Sa fii om destept in Romania trebuie sa fie frustrant pentru ca cu greu gasesti persoane care sa rezoneze cu tine si mai ales intr-un domeniu precum brandingul, unde la noi, toata lumea greseste si isi da cu parerea. Poate si de aceea Aneta poate parea ca are ceva impotriva tinerilor si a blogurilor, dar ea doar are asteptari mari de la generatia noastra, ale carei rezultate intarzie sa apara. Pe de alta parte, ii apreciaza si ii felicita pe antreprenorii acestei tari care nu stiau mai nimic despre branding si care au trebuit sa arda toate etapele ca sa faca fata si sa aiba succes (asa cum am facut noi in toate domeniile si nu neaparat din cauza comunismului...doar sa ne gandim la anul in care au aparut la noi manuscrisele si cand au aparut la alte popoare din Europa).
Cartea se merita citita, chiar daca pretul este de 59,90 ron (cand am luat-o eu aveam reducere de 20% la Carturesti cu cuponul de student, dat in agenda de la inceputul anului). Pana si coperta este foarte inspirata si trebuie sa va mai spun ca 20% din carte este si despre politica, si desi pare ca Aneta face parte din PSD, la sfarsitul cartii, dezminte acest lucru. Volumul este de la Brandient, publicata in 2010, cu 280 de pagini si are cuvant inainte de Wally Olins, celebru in domeniu.
CUPRINS
Cuvant inainte
Prefata
Inceputuri. Despre Brandient, pionerat si leaderschip
Partea intai. Terra Firma
1.1. Definitia si fetele brandingului
1.2. Branding si inovatie
1.3. Naming
1.4. Design
1.5. Brand engagement
1.6. Branding personal
Partea a doua. Terra Incognita
2.1. Despre conceptul de valori in practica brandingului
2.2. Despre conceptul de pozitionare si practica brandului
2.3. Branding si antreprenoriat in Noua Europa
2.4. Rolul consultantului de brand est-european
In loc de incheiere
Addendum. Brand sau Marca?
Bibliografie selectiva