duminică, 30 ianuarie 2011

Unde merge studentul de la biblioteconomie?

Merge la teatru.

Mai exact, la Teatrul Masca, la comedia "Indragostitii", o piesa plina de culoare si de dinamism. Nu am mai ras atat de mult la o piesa de foarte mult timp...la inceput actorii nici nu trebuiau sa spuna ceva, costumele erau foarte...amuzante...mai mult nu spun, mergeti voi si vedeti, pentru ca se merita. Azi a fost la ora 15:00 si biletele au fost numai 6 ron, sala a fost plina! Abordarea...povestii e originala, imbie cu succes traditionalul cu modernul.

Sursa

Creativitate...


miercuri, 26 ianuarie 2011

Am nevoie de o imprimanta! Ce aleg?

Nu am crezut ca poate fi chiar atat de dificil sa alegi o imprimanta. O multime de intrebari...inkjet sau laser, multifunctionala sau doar imprimanta ca sa nu mai zic de consumabile. O adevarata durere de cap. Cine s-ar fi gandit?!
Am cautat informatii pe site-uri si forumuri de specialitate (ca orice om curios si un pic pretentios) si am gasit CISS, cu raspunsuri la toate intrebarile mele si pe deasupra livrarea se face la domiciuliu oriunde in tara in 48 de ore asa ca nu a trebuit sa imi fac o lista cu ATENTIE la, oricum as fi uitat probabil jumatate din ele sau as fi renuntat din lipsa de timp vazand gama larga de imprimante disponibila si m-as fi multmit cu aproape orice.
Also, preturile sunt mai mult decat acceptabile, spre exemplu pretul cernelii este de 29 RON pentru 100 ml (echivalentul a pana la 28 de cartuse), pentru fiecare culoare. Mai multe detalii gasiti chiar pe site-ul CISS
Mult spor la ales

marți, 25 ianuarie 2011

Branding pe frontul de Est

Tocmai am terminat de citit cartea Anetei Bogdan, "Branding pe frontul de Est", si am ramas impresionata din mai multe motive...Primul pentru ca mi-am dat seama ca desi sunt la Facultatea de Marketing, stiu atat de putine lucruri in acest domeniu si al doilea, pentru ca am descoperit-o pe Aneta Bogdan, de care ar fi trebuit sa aud pana acum, o persoana inteligenta, cu multa experienta. O sa incerc sa scriu cate ceva despre aceasta carte, din perspectiva mea, nespecialist in marketing sau recenzii :)).

Va pot spune ca este printre putinele carti de care am auzit ca au avut ghinionul sa fie terminate inainte de criza, ca mai apoi, din aceasta cauza, autoarea sa fie nevoita sa rescrie mai bine de jumatate de lucrare! Cu siguranta a fost un efort imens si putin frustrant (nu stiu cati ar fi facut acelasi lucru). Cartea este usor de citit, la prima vedere chiar pare ca sunt lucruri stiute de catre toata lumea, dar asa cum zice si autoarea, darul de a preda al unui profesor si inteligenta acestuia, reies din explicarea lucrurilor complicate in unele foarte simple, nu invers, cum stim noi ca se mai intampla prin facultati.

In caz ca nu stiati, Aneta Bogdan "se leaga" de numele Brandient, ale carui succese le evidentiaza in carte, parand ca se lauda, lucru fals pentru ca incearca numai sa ne dea exemple din propria experienta, iar firma chiar a realizat lucruri impresionante...un exemplu ar fi rebrandingul CEC, caruia i s-a alaturat si cuvantul "Bank", tocmai pentru a impregna in mintea romanilor atat de necesara notiune. Mi-a placut foarte tare si alegerea numelui "Novensys", nume ce cu adevarat da impresia unei mari companii, chiar daca la inceput nu era chiar asa. In schimb, reclamele cu ghinde de la CEC, despre care spune Aneta, evidentiaza experienta, statornicia, vechimea acestei institutii, nu mi s-au parut atat de potrivite. Poate asociam ideea de ghinda cu veverita ce agoniseste, intr-un mod mai amuzant, chiar daca este cazul unei banci..si mai ales al CEC-ului care prin brand numai acest lucru nu vrea sa exprime :). De asemenea, citind cartea, mi s-a parut stilul putin agresiv, dar banuiesc motivul...Sa fii om destept in Romania trebuie sa fie frustrant pentru ca cu greu gasesti persoane care sa rezoneze cu tine si mai ales intr-un domeniu precum brandingul, unde la noi, toata lumea greseste si isi da cu parerea. Poate si de aceea Aneta poate parea ca are ceva impotriva tinerilor si a blogurilor, dar ea doar are asteptari mari de la generatia noastra, ale carei rezultate intarzie sa apara. Pe de alta parte, ii apreciaza si ii felicita pe antreprenorii acestei tari care nu stiau mai nimic despre branding si care au trebuit sa arda toate etapele ca sa faca fata si sa aiba succes (asa cum am facut noi in toate domeniile si nu neaparat din cauza comunismului...doar sa ne gandim la anul in care au aparut la noi manuscrisele si cand au aparut la alte popoare din Europa).

Cartea se merita citita, chiar daca pretul este de 59,90 ron (cand am luat-o eu aveam reducere de 20% la Carturesti cu cuponul de student, dat in agenda de la inceputul anului). Pana si coperta este foarte inspirata si trebuie sa va mai spun ca 20% din carte este si despre politica, si desi pare ca Aneta face parte din PSD, la sfarsitul cartii, dezminte acest lucru. Volumul este de la Brandient, publicata in 2010, cu 280 de pagini si are cuvant inainte de Wally Olins, celebru in domeniu.

CUPRINS

Cuvant inainte
Prefata
Inceputuri. Despre Brandient, pionerat si leaderschip
Partea intai. Terra Firma
1.1. Definitia si fetele brandingului
1.2. Branding si inovatie
1.3. Naming
1.4. Design
1.5. Brand engagement
1.6. Branding personal
Partea a doua. Terra Incognita
2.1. Despre conceptul de valori in practica brandingului
2.2. Despre conceptul de pozitionare si practica brandului
2.3. Branding si antreprenoriat in Noua Europa
2.4. Rolul consultantului de brand est-european
In loc de incheiere
Addendum. Brand sau Marca?
Bibliografie selectiva


Citate...

"O problema interesanta care s-a nascut in ultimii ani este cea legata de traducerea cartilor de branding si de marketing (de business, in general). De departe este de aplaudat efortul unor edituri de a democratiza accesul la educatia prin carte. Asistam insa exact la efectul contrar, izvorat din lipsa unor traducatori specializati in domeniu. Rasfoiesc cu curiozitate traducerile cartilor mele preferate in librarii si ma apuca groaza de cat de gresit sunt interpretate. De accea am ajuns sa le cer studentilor si cursantilor mei sa cumpere numai cartea straina originala, ceea ce trebuie sa recunoastem ca nu e normal, atat timp cat avem o traducere in limba romana la indemana. Mai presus de afacerea din spatele lor, traducerile trebuie sa aiba un sens al responsabilitatii. Cartile de specialitate traduse de catre filologi trebuie sa aiba girul, garantia referentului de specialitate." Aneta Bogdan - "Branding pe frontul de Est", p.252

Intelectualul de Romania

Cred ca si voi ati simtit ca intelectualul in Romania este destul de limitat si cand spun acest lucru, ma gandesc si la aspectul geografic, el avand in vedere numai cateva puncte "fierbinti" de pe harta. Subiectul este tratat pe larg intr-un articol foarte interesant din Adevarul. Lectura placuta!

Sursa

joi, 20 ianuarie 2011

Next big thing is NFO (News Feed Optimization)

Titlul pare nepotrivit pentru ca o sa-mi spuneti..acum te-ai trezit si tu? Facebook si news feed optimization exista de foarte mult timp si acum ti-ai gasit sa vorbesti despre el? Pai..da..pentru ca in primul rand...trebuie sa recunoastem ca cei care folosesc Facebook-ul sunt tot mai multi, in ultima vreme, numarul varstinicilor ce isi fac profile pe reteaua de socializare, s-a dublat, in schimb al tinerilor, e constant, nu o zic eu, ci statisticile din State, iar in al doilea rand pentru ca acest NFO are in spate un algoritm foarte interesant. De ce trebuie sa cunoastem acest algoritm? Pentru ca daca suntem o companie sau promovam un serviciu, un produs, o idee, ne va ajuta in munca noastra, desi aici aveti un articol, unde autorul sustine cu tarie ca Facebook-ul nu este facut pentru a vinde, ci pentru a impartasi informatii si tot el ne face sa ne intrebam daca atunci cand avem de exemplu, nevoie de un dentist, mergem pe Facebook sa il cautam...si are dreptate, dar cu toate acestea, va spun ca de curand aveam nevoie de tricouri ieftine si de calitate, neimprimate, si am cautat pe Google, dar nu am fost multumita de rezultate asa ca am lasat-o balta...si intru pe Facebook pentru ca administrez conturile unei companii, unde printre "prieteni", am multe firme, si care, una dintre ele, mai exact "depozitul de tricouri", se gasise tocmai atunci sa publice catalogul lor online pe Facebook. Nu va mai spun, ca am fost mai mult decat multumita de serviciile lor. Dar sa revenim la logaritmul din spatele NFO, care se calculeaza precum vedeti in poza de mai jos:

Sursa



Nu va speriati, nu e cine stie ce formula, doar suma din niste indicatori, detaliati in acest articol, astfel un exemplu, poate fi cat de multe like-uri si commenturi dati unui prieten, comentariile cantarind mai multe decat like-urile (chestia asta imi aduce aminte de polimedia lui Mircea Popescu si felul in care poti acumula karma). Atunci cand aveti un fun page, va arata "impressions", adica de cate ori a aparut linkul in news feed-ul prietenilor vostri, si feedback-ul, cati au dat like sau au comentat. Se pare ca in viitor se are in vedere un NFO simplificat, pentru ca 50% din useri folosesc ambele taburi, de "recent" si "top news". Statisticile arata ca numai 2% din cel care intra pe fun page se si intorc pe el, desi eu i-as contrazice..dar who am I? Asa ca firmele, brandurile, ar trebui sa se concentreze asupra generarii de continut, care sa atraga comentarii si like-uri, mai mult decat pe SWOT, explicat intr-un articol pe acest blog, anul trecut, idee sustinuta si de autorul acestui articol. Si asa si este..voua nu vi s-a intamplat sa aveti idei sau chiar o idee de afaceri, care din cauza strategiei si extraplanificarii sa se duca de rapa? Eu am avut si nu doar o data...Nu spun nici sa va aruncati cu capul inainte, dar sa nu va pierdeti in amanunte...

Cu ce te ocupi? Sunt Twintern!

Sau mai bine zis, Twitter-ist...daca putem sa-i spunem asa. Adica acea persoana dintr-o companie care este angajata pentru a comunica pe Twitter...strict! Bineinteles, nu in Romania noastra unde retelele de socializare sunt "nerecunoscute" de catre "specialistii" in marketing. In acest articol, autorul chiar ii penalizeaza pe cei care dau un brand de milioane de dolari pe mana unui neica nimeni care sa faca jobul acesta ...si pana la urma il inteleg perfect, mai ales dupa ce am citit despre importanta unor astfel de lucruri in "Branding pe frontul de Est".

Sursa

Blogul pasiunii

Am avut placuta surpriza sa vedem ca avem un "blog cu pasiune", nominalizare facuta de Micawber, care a realizat un top pentru 2010, pe blogul lui.

Sursa

luni, 17 ianuarie 2011

Citate

In decembrie, scriam despre originalitate si de "pericolul" Internetului...Am gasit aceeasi idee la Aneta Bogdan, in urmatorul paragraf:

"Mintile celor tineri, incorsetate in modele impuse de altcineva, devin lenese si neatragatoare. Pericolul este foarte mare, mai ales prin prezenta internetului in viata noastra profesionala si prin abudenta de modele de abordare pe care oricine le poate descarca de pe un site sau altul. A construi un model de analiza a unei situatii inseamna a avea mintea deschisa, a intelege si a pune intrebarile corecte. Restul e un drum logic spre cocluziile/raspunsurile rezultate din proces." - Aneta Bogdan, "Branding pe frontul de Est", p.70

Sursa

duminică, 16 ianuarie 2011

Cat am citit in 2010?

Un articol foarte interesant si ...trist, dezvaluie ca romanii citesc din ce in ce mai putin...mai exact cam o carte pe an. Wow! Scary, nu-i asa? Si se pare ca si cifra aceasta se datoreaza in mare parte ofertelor de la chioschiurile de ziare, asa cum a fost colectia de la Adevarul, care pentru multi, pe langa avantajul pretului mic, a insemnat o oportunitate de a-si intregi bagajul de cunostinte referitor la marii clasici, acele "pietre de temelie" pe care, se presupune, ar trebui sa le aiba fiecare, inainte de a o citi, sa spunem, pe Mihaela Radulescu, top vanzari, in 2010. Sunt curioasa daca voi v-ati propus un numar de carti anul acesta, eu mi-am propus ceva imposibil..se apropie de 100. Va voi spune la sfarsitul anului cat am reusit sa citesc din ele.

Sursa

joi, 13 ianuarie 2011

Viitorul suna bine?

"Biblioteca, ca obiect de mobilier, va lua calea surorii sale, discoteca, în care cu drag ne orînduiam discurile de vinil. Vor rămîne, desigur, cîţiva colecţionari defazaţi, care vor căuta prin tîrguri de antichităţi gingaşele obiecte cu foi îngălbenite. Apropo, cîţi dintre adolescenţii de azi ştiu că, pentru cei de acum 50 de ani, pick-up-ul era un obiect de cult şi că nu avea patru roţi?"


Aceasta este o parte din articolul din Dilema Veche ,care in mare parte este adevarat, dar totusi este putin exagerat...Stiu ceva adolescenti care se duc la muzee si stiu de la parintii lor de pick-up-uri...si ma uit la verisoara mea de 8 anisori, care ma uimeste pe zi ce trece...totul cu ajutorul Internetului. Nu stiu, eu zic totusi ca noua generatie va fi mai informata si precoce decat cele din urma...asa e cursul firesc...mai ales daca ii vezi preocupati de lucrurile noi aparute...copiii din ziua de azi nu se mai joaca in fata blocului...prefera sa stea la calculator..si acest lucru le dezvolta gandirea...prin joc, ei inteleg scenete de teatru cu printese si vrajitoare moderne, acompaniate de muzica de pe YouTube (am asistat acum 2 saptamani la asa ceva) si joaca de-a designerul vestimentar..si chiar nu mi se pare un lucru rau deloc.

miercuri, 12 ianuarie 2011

The new, the amazing Android

Ok nici chiar asa, dar trebuie sa recunoasteti ca Androidul a crescut intr-un an cat alte sisteme de operare in 4, versiunea 2.4 (Ice cream) e on the way. Dar pana la inghetata va las cu alte delicii: gadgeturile prezentate la CES 2011.
Enjoy!

marți, 11 ianuarie 2011

Evident! hmmmm

Urmaresc un singur serial cu devotament The big bang theory. In ultimul episod Leonard are o idee geniala, sa faca o aplicatie pentru telefon cu ajutorul careia sa poata rezolva ecuatii din cele mai complicate(si cu ajutorul careia sa devina bogati!!!) . Lucrurile se complica atunci cand Sheldon incearca sa preia comanda proiectului si este,bineinteles, exclus din grup. Pe scari, suparat, se intalneste cu Penny (the non geeky character) care ii sugereaza o alta idee - sa faca o aplicatie cu ajutorul careia poti sa afli de unde iti poti cumpara o pereche de pantofi doar pozandu-i, chiar si pe strada. Raspunsul lui Sheldon : "Cine ar folosi o astfel de aplicatie? E total inutila!" Pentru noi un astfel de raspuns este hilar. Cu siguranta din prima idee ar putea sa castige milioane nu? 

In timp ce radeam cu pofta...it hit me...cati dintre profesionistii dintr-un anumit domeniu nu reusesc sa vada dincolo de profesia lor si nu inteleg impactul sau influenta pe care o pot avea asupra clientilor/utilizatorilor organizatiei pe care o reprezinta?

luni, 10 ianuarie 2011

Multumim Prolibro

2011 nu putea incepe mai bine. Blogul a fost propus la categoria cel mai bun blog de profil pe ProLibro. Va multumim inca o data pentru apreciere.

duminică, 9 ianuarie 2011

Always improving

Seth Godin vorbeste despre directia pe care o putem lua cu ajutorul Internetului si globalizarii, adica spre nise, idee pe care o promoveaza si Jeff Jarvis in cartea "Ce-ar face Google". Nisele acestea sunt numite de Seth, triburi. Triburile, metaforic vorbind, conduc o idee mai departe si creaza o cultura, o miscare. Mi-a placut foarte mult intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui atunci cand vrei sa schimbi ceva...si anume: Pe cine am suparat? Pentru ca daca nu superi pe nimeni, nu ai schimbat nimic!

miercuri, 5 ianuarie 2011

Citate...

Mai sunt printre noi multi dintre cei care iau Istoria lui Calinescu ca pe un absolutum veritatis, si, chiar daca le vandalizam aici aceste moaste, noi vom continua sa spunem mereu ca riscul unei critici fortat integratoare este de a confunda adevarul absolut cu un limitativ veritas aesthetica, denaturand o data mai mult bruma de sublim ramas din misterul creatiei, acum, in zilele acestea apocaliptice in care multi il confunda pe Schopenhaurer cu Shoppingul si mesianismul cu messengerul.
Radu Cernatescu - Literatura luciferica, p. 14

Citate...

De la acest orizont transestetic, lucrurile se vad destul de mecanicist in "Istoria lui Calinescu", "divinul critic" mizand, ca un croceean habotnic, pe individuatia operei literare si nu pe arhetipalitatea ei. De aici, impresia unei lucrari pentru uzul bibliotecilor, locul unde pana si notiunea de geniu are o ordine de valori prestabilita, iar degetul aratator al criticului poate fi mereu adulat pentru capacitatea lui de a ordona cartile pe rafturi. In totala discrepanta cu acest principiu precupet, hermeneutica inca mai asteapta o istorie a literaturii romane axata nu pe text, ci pe continutul lui metafizic, nu pe decodarea estetica, ci pe infrastructura polisemica, a mesajului, un demers transdiciplinar capabil sa exhume numitorul comun al marilor opere, imperisabilul fond arheal de teme, simboluri si coduri prin care circula transcedenta si pe care se sprijina, la urma urmei, identitatea si maretia unei culturi.
Radu Cernatescu - "Literatura luciferica", p.11

Bookconsumer