luni, 15 februarie 2010

Unde merge studentul de la biblioteconomie in weekend? Episod III

Merge la Sibiu.

Centrul istoric al Sibiului ofera amintiri de neuitat si o stare de bine cum numai in afara granitelor mai gasesti.
Muzeul Brukenthal se afla in piata mare a centrului istoric, unde este zona pietonala. Intrarea pentru vizitarea palatului si plus toate expozitiile, a costat undeva pe la 6 ron! Da, stiu, foarte ieftin! Numai daca am compara cu muzeele din Viena, ne-ar lua durerea de cap. Totusi exista si un "dar". Daca vreti sa pozati ca amatori va costa 120 ron, da, ati auzit bine! Iar pentru profesionisti - 1200 ron, adica 12 milioane vechi. O gramada de bani, ce sa mai.. Lume era, chiar destul de multi straini, ghid pentru grup aveti numai daca sunteti minim 10. Muzeul de deschide la ora 10 si se inchide pe la 18, dar daca veniti la 17 nu va ajunge o ora sa-l vizitati.
Odata intrati, la etajul 1, o sa fiti destul de incantati de salile minunate in care odata se dadeau baluri si se canta la pian. Exista picturi foarte frumoase pe pereti si mobilier foarte elegant si vechi, desigur. Exista lucrari de arta medievala si picturi germane si austriece, foarte expresive si frumoase (parerea mea), le numesc capodopere chiar, unde trupuri pline sau fete expresive se arata intr-un ambient gri-negru, specific epocii respective. Sunt reliefate saracia, dar si abundenta prin expunerea preocuparilor de atunci - vanatoare, pescuit, dans, cantec, jucatul cartilor etc. Picturile, dar si mobilierul sunt atat de bine restaurante si conservate incat par noi.
Printre picturile impresionante, am vizionat si o mica expozitie de covoare anatoliene, mie sincer nu prea mi-au placut, dar specialistii cred ca le-ar aprecia valoarea. Sculpturile religioase aveau amprenta bisericii evanghelice, deoarece fetele erau mai pline, mai umane, in comparatie cu cei din ortodoxie, unde sunt slabe, trase la fata si cu multe linii drepte. La etajul al doilea am dat de alte picturi frumoase, ce au fost expuse intr-un mod foarte interesant, incadrate in sticla si luminate foarte putin. Am inteles ca s-a optat pentru acest mode dispunere, deoarece lucrarile au fost furate si recuperate. Tot la etajul doi am avut ocazia de a admira lucrari de pictura flamanda si olandeza, din secolele XVI-XVIII si pictura italiana, aceleasi secole.
Am vazut de asemenea niste picturi foarte frumoase la expozitia de arta romaneasca, chiar cateva de Grigorescu, Tonitza si Luchian. Merita vazute! In curtea interioara a palatului se aflau mai multe expozitii, precum expozitia de stampe (nu am inteles nimic din ea) si o expozitie foarte faina de copii de scuplturi, una de fotografii la fel de interesanta si una de harti militare vechi. Din pacate nu am intrat si in vestita biblioteca a palatului, ce contine foarte multe manuscrise, incunabule si alte carti rare.

Urmatoarea oprire: Biserica Romano-Catolica, aflata tot in piata mare, aproape de palatul Brukenthal.
Este foarte frumoasa si este atat de liniste incat poti sa-ti auzi propriile ganduri.


Langa biserica am vazut aceasta placa:
O alta biserica frumoasa ese cea franciscana, la 3 minute de piata mare, pe o straduta ingusta:

O alta biserica veche este cea a ursulinelor, situata la fel de aproape de piata mare, in stil baroc in interior.
Am terminat cu bisericile, desi acestea nu sunt toate, mai sunt si altele frumoase, dar pe care n-am apucat sa le vizitez. Trecem la un alt muzeu, destul de mic - Frantz Binder, un muzeu de etnografie, unde biletul costa numai 1,5 ron.
Era o expozitie haioasa despre traditii romanesti, costume, centrata mai mult pe dansul lolelor, tot felul de zicale, cum ca daca vrei sa-i spui cuiva ca e caraghios, ii spui ca arata ca o lola etc. Muzeul prezinta exponate donate de Franz Binder din calatoriile sale, obiecte din Africa, Egipt, India, Turcia etc. Cel mai intersant "obiect" din muzeu este o mumie egipteana, doar la Antipa am mai vazut, in cadrul unei expozitii.
Si cam atat de la Sibiu, am enumerat lucrurile culturale, ca daca ma iau de cele lumesti- restaurante, cafenele, mancare buna si petreceri (ultima cu baieti imbracati in Cupidon) n-ar fi in concordanta cu tema blogului si n-as promova astfel decat ceea ce facem oricum cu totii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer