Domnul profesor Enache ne-a dat la planificare si organizare sa facem un referat pe ce tema dorim, dar din domeniu. Cristina ne ofera referatul ei de nota 8:
Proiect de dezvoltare şi modernizare a bibliotecii - Titlu
Attention age (epocă a cunoaşterii selective), aşa cum este numit de către cercetători acest început de secol, readuce în prim-plan importanţa acurateţei informaţiei şi a rapidităţii regăsirii acesteia în mediul online. Online-ul ocupă tot mai mult din timpul nostru şi în mare parte nu ne putem desfăşura activitatea fără acces la internet. Într-o astfel de societate serviciile pe care le propune o bibliotecă nu pot fi majoritare pentru offline şi din această cauză tot mai multe biblioteci au decis să revizuiască întreg sistemul pentru a-lîmbunătăţi sau daca este cazul pentru a-l înlocui cu unul nou, mai eficient.
Exemple sunt multe dar dintre cele mai ambiţioase amintesc: proiectul NC Live prin care toate bibliotecile din Carolina de Nord, Statele Unite se folosesc de un soft pentru a permite cititorilor accesul la toate bazele de date de acasă, indiferent la care dintre biblioteci are permis; câteva biblioteci din Marea Britanie şi-au creat o bază de date cu ebooks-uri pe care utilizatorii le pot împrumuta fără să vină la bibliotecă – cărţile sunt împrumutate în funcţie de numărul de exemplare disponibile, nu pot fi copiate şi după 14 zile se şterg singure din iphone, pc, ebook reader sau orice alt dispozitiv de citire folosesc cititorii, asta în cazul în care utilizatorul nu prelungeşte termenul de împrumut, bineînteles tot online; biblioteca unui liceu din Statele Unite a decis să renunţe în totalitate la cărţile în format tradiţional în favoarea ebooks-urilor alegând ca kindle ca reader – această decizie a fost primită cu entuziasm de utilizatori fiind nevoie să mai angajeze personal pentru a-i învăţa pe elevi să folosească kindle şi baza de date dar şi pentru întreţinerea acesteia; servicii de pregătire online a elevilor pentru a-i ajuta la teme sunt deja adoptate de cele mai multe biblioteci dar cel mai interesant este cel propus de Biblioteca Publică a Districtelor Charlotte şi Mackelburg unde, pe lângă serviciul tradiţional de pregătire au creat un serviciu care se numeşte BraryDog prin intermediul căruia utilizatorii pot accesa atât bazele de date achiziţionate de bibliotecă cât şi cele în regim de open acces; BraryDog este personalizabil, utilizatorii pot alege între variata platită (gratuită pentru cei care au permis la bibliotecă) a acestui serviciu (40$) sau cea gratuită care permite accesul doar la bazele de date open acces; acest serviciu poate fi activat de oriunde din lume şi nu este condiţionat de rezidenţa în Statele Unite.
Aproape toate bibliotecile permit crearea unui cont online unde îşi poate salva articole din diverse baze de date, prin intermediul căruia îşi poate face rezervări, plăti amenzile sau pentru a fi la curent cu noile documente intrate în colecţia bibliotecii (pentru acest ultim serviciu este mult mai des folosită alerta prin RSS).
Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor nostri am decis să implementăm în următorii doi ani noi servicii de bibliotecă, astfel biblioteca va avea un număr de servicii majoritar în spaţiul online.
Acest plan se va desfăşura pe două direcţii, pentru a exploata la maxim atât cunoaşterea şi experienţa personalului cât şi informaţiile pe care biblioteca le deţine pe diferite suporturi. Astfel primul pas va fi training-ul personalului. În urma trainingului vor avea cunoştinţe solide cu privire la Google apps, Google Wave, wikis-uri, spaţiile de socializare şi importanţa lor în promovarea bibliotecii, noile tehnologii, vor învăţa să folosească softuri gratuite precum NVU pentru webdesign, softuri de editat fotografii, de creat baze de date, vor învăţa să folosească bazele de date la care biblioteca are acces dar şi să gasescă şi să folosească design-uri de site-uri open acces, baze de date gratuite. Trainingul va avea la bază modelul Five weeks to a Social library si 23Tthings. Library 2.0 care şi-au demonstrat deja eficacitatea la nivel internaţional. La finalul trainingului se va crea site-ul bibliotecii, blogul, profilul şi grupul de pe Facebook şi profilul de pe Twitter şi wave-ul public al bibliotecii; toate acestea vor fi create în echipă folosind ideile întregului colectiv. Site-ul va da posibilitatea utilizatorilor să îşi creze cont pentru a avea acces la următoarele servicii: bază de date care va conţine toate cărţile editate de editura universităţii dar şi ebooks-uri achiziţionate de la retaileri specializaţi – acestea nu vor putea fi copiate sau printate, dar vor putea fi selectate paragrafe pentru a fi exportate pe alte site-uri sau într-un editor de text precum word-ul, se va crea automat şi un raport cu frecvenţa citirii fiecărei cărţi; bazele de date cumpărate de bibliotecă precum Proquest, Science Direct, Refworks etc; vor putea să îşi salveze căutarile în bazele de date şi vor putea comunica cu ceilalţi utilizatori dar şi cu bibliotecarii; catalogul online ; se va achiziţiona platforma de cunoaştere vizuală (EKP) The Brain prin intermediul căreia vor fi disponibile bazele de date – fiecare utilizator îşi fa putea edita brain-ul în funcţie de domeniul de interes; se va implementa LibraryThing în OPAC-ul tradiţional. Datele care vor fi disponibile fără logare vor fi următoarele: istoricul bibliotecii, tutoriale de utilizare a bazelor de date, bara de twitter updates, RSS-ul (care va fi împărţit în următoarele categorii: evenimente culturale la care participă biblioteca, evenimente culturale în care este implicată universitea, documente nou intrate în colecţie în funcţie de domeniu, proiecte de voluntariat atât în bibliotecă şi universitate cât şi cele propuse de diferite organizaţii, cursuri online de învăţare a limbilor străine, bază de date cu toate bibliotecile virtuale full text şi alte surse de informare cu acces deschis, căsuţa de sugestii pentru îmbunătăţirea site-ului şi a serviciilor bibliotecii dar şi pentru a sugera titluri care lipsesc din colecţia bibliotecii. La acestea se vor adăuga alte servicii implementate în urma sugestiilor angajaţilor.
În paralel se va implementa o bază de date internă care va permite comunicarea mai uşoară între angajaţi, transferul de date şi fişiere
Dată fiind explozia aplicaţiilor pe telefon, vor fi create două aplicaţii: una pentru a trimite întrebări pentru Întreaba bibliotecarul fără să fie nevoiţi să acceseze pagina web si cea de-a doua pentru a căuta în SOPAC (Social Online Public Acces Catalog) numit astfel deoarece are intregrat LibraryThing.
Se va crea imaginea bibliotecii în Second Life pe insula Bibliotecilor. Aici utilizatorii vor avea acces atât la ebooks-uri cât şi la bazele de date şi va exista şi un punct de referinţe. Pentru a fi recunoscuţi ca utilizatori ai bibliotecii, aceştia vor înregistra între datele contului lor şi numele avatarului din Second Life. Cei care nu vor fi recunoscuţi nu vor avea acces la resursele achiziţionate de bibliotecă ci doar la cele open acces.
Odată implementate aceste schimbări, atenţia se va îndrepta către utilizator, mai exact învăţarea acestuia să exploateze cât mai bine instrumentele de informare pe care biblioteca i le pune la dispoziţie.
În paralel se va desfăşura un proces de deselecţie, pentru a scoate din colecţie toate documentele care nu au o cerere mai mare de 40% pe an.
Organigrama se va modifica: va fi creat un departament de Cercetate şi Dezvoltare care va fi responsabil de update-urile pe spaţiile de socializate şi site dar, de preluarea sugestiilor primite pe site dar şi de a aduna continuu informaţii cu privire la noutăţile în domeniu şi crearea de propuneri de dezlvoltare şi îmbunătăţire a serviciilor bibliotecii, va fi creat un departament de informatică pentru a asigura întreţinerea calculatoarelor, a site-ului dar şi pentru a crea noi aplicaţii care pentru a ne ajuta utilizatorii; Serviciul de Referinţe va avea şi responsabilitatea de a ghida utilizatorii şi de a-i învăţa să folosească noile servicii implementate (în funcţie de ceea se stabileşte se poate include în orarul studenţilor un curs de un semestru în primul semestru din anul 1 pentru a-i învăţa să foloseaca eficient resursele bibliotecii; imediat după implementare acest curs se va ţine la toţi anii); acest serviciu va fi responsabil şi de second life.
Acest proiect nu are ca scop doar modernizarea bibliotecii ci transformarea bibliotecii în sursa principală de informare. Indiferent că utilizatorii noştri vor fi în Second Life sau pe web, noi îi vom ajuta să gasească informaţiile de care au nevoie, învătându-i totodată să se descurce şi singuri.
Întregul proiect se va desfăşura pe o perioadă de aproximativ 1 an astfel : 1 lună şi jumătate necesară pentru crearea suportului de training, o luna training-ul, 1săptămână pentru designul site-ului şi ce va cuprinde; 3 luni terminarea site-ului, 3 luni-prezenţa în second life; 1 lună şi jumătate – training-ul utilizatorilor şi deselecţia; eventuale ajustări şi întârzieri care pot apărea. Acest proiect îşi va demonstra importanţa după cel puţin 6 luni de la terminarea sa, după ce marea majoritate a utilizatorilor se va obişnui cu noul sistem, targetul fiind creşterea cu 50% a numărului de utilizatori activi.
Acest proiect va fi prezentat şi celorlaltor biblioteci din ţară pentru a crea o reţea specializată, reducând astfel costurile fără a afecta în vre-un fel procesul de cercetare.
Tot proiectul va fi înregistrat sub Creative Commons şi disponibil online pentru a putea fi folosit şi de alte biblioteci. Totodată vom împărtăşi din experienţa noastră pentru ca cei care vor prelua acest proiect să nu întampine aceleaşi probleme. Toate softurile create de specialiştii bibliotecii vor fi de asemenea disponibile online, pe un blog dedicat acestui proiect.
Aveti referatul si aici: http://docs.google.com/View?id=dgs8vcp9_29cbphc6f4
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu