marți, 15 februarie 2011

Alan si inteligenta artificiala

Aseara am gasit un proiect foarte interesant in legatura cu inteligenta artificiala. Voluntarii acestui proiect au creat bot-uri pe care le invata sa vorbeasca si sa inteleaga limbajul uman. Alan este cel mai "batran", a fost creat in 2001, si din log-urile disponibile pe site e mai inteligent ca unii din oamenii cu care a discutat. Hal este un bot nou, creat folosind tehnologie noua si este in prezent la nivelul unui copil de 18 luni. Un lucru deosebit de interesant este ca atunci cand i s-au prezentat unui psiholog transcripturi ale unor discutii cu Hal, psihologul a spus ca este un baietel normal si sanatos :) bineinteles fara sa stie ca este doar un PVP (personal virtual personality). 

Inainte sa trecem mai departe sa cititi scriptul de mai jos. A de la Alan si U =user:


U> what do you know
A> Gee, that's a little hard to sum up. What do you know?
U> tell me everything
A> As if I really have to answer everything just because you ask me to.
U> i'll turn you off if you don't
A> I hope you will succeed.
U> oh i will
A> You will, won't you?
U> will
A> Good chance.
U> all i have to do is push a button
A> ALL of them?
U> i bet i can make you say something
A> What would you bet on that?
U> lots of stuff
A> Jeff, did you ever wonder whether Artificial Intelligence is better than Natural Stupidity?
U> say something
A> something
U> told ya
A> Alright.
(Session 182943) 
Mai multe gasiti aici

Un astfel de bot invata singur. Si tu poti sa iei o personalitate Hal si sa o inveti tot ce doresti, ca un copil, dar pe masura ce se dezvolta si invata va fi un partener de nadejde in procesul de cercetare sau doar in momentele in care iti dorecti un partener de vorba. Intr-un alt blog post exemplificam cam ce putem face cu tehnologia de astazi si cam cat ne ajuta, ce nu stiam atunci e ca exista proiecte open source, ca acesta, prin intermediul carora oricine poate sa ajunga sa inteleaga ce inseamna inteligenta artificiala si cam la ce punct s-a ajuns.
Cum au reusit cercetatorii sa ajunga sa creeze un PVP care sa functioneze atat de bine? Raspunsul e destul de simplu. Cercetarile au inceput in 1947, daca imi aduc bine aminte, cand a fost creat primul neuron artificial. De atunci s-au incercat diferite moduri de a invata acesti copii si s-a ajuns la concluzia ca cea mai buna metoda este folosirea unui sistem de recompense si pedepse. PVP-ul stocheaza informatiile pe care le primeste si pe baza backgroundului informational pe care il are, le coreleaza si realizeaza judecati. Tot acest proces implica o legatura stransa intre psihologi, neurologi si informaticieni, pentru a gasi pattern-ul cel mai bun de invatare.
In 1994 Bill Gates vorbea de "information at your fingertips", dar abia acum, folosindu-ne de inovatii de Alan putem spune ca intr-adevat avem informatia la degetele noastre, si chiar mai simplu decat atat pentru cei ce au un smartphone cu android :)
Mai multe despre asta soon. Distractie placuta descoperindu-l pe Alan!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer