joi, 2 septembrie 2010

Google goes real time

Si asta nu e o noutate. Vestea unui motor de cautare separat a fost facuta publica inca de acum cateva zile (link-ul il aveti aici), dar Google a semnat contracte cu Twitter si Myspace inca de anul trecut, iar rezultatele de pe aceste platforme erau incluse in cautarea traditionala. In curand va exista si un link de forma www.google.com/realtime. Dar eu as vrea sa ma opresc asupra altui aspect. Din punctul de vedere al obtinerii de informatii, acest motor de cautare este o veste extraordinara, ajutandu-ne sa ne mentinem in mijlocul noutatilor, iar daca subiectul ne intereseaza putem sa ne cream o alerta, pentru a nu repeta cautarea in mod inutil. Dar daca subiectul cautat este o persoana? Experimentand, m-am folosit drept subiect de cautare si sincer nu mi s-a parut atat de hype sa vad graficul  care monitoriza cat de "activa" am fost pe parcurul zilei si posibilitatea de a-mi seta alerta, ca atunci cand am primit rezultatele pentru google (da stiu, lipsa totala de inspiratie). Stiu ca nu exista privacy online dar sa facem un mini salt in timp si sa ne imaginam urmatorul scenariu. 
Sesiune...fug repede sa prind 601, nu urc, nu mi se permite (accesul se face pe baza scanarii retinei, sau chip-ul..depinde ce preferati, prin scanare se acceseaza baza de date cu toate datele noastre, abonament incarcat..nu, card alimentat..nu, se transmit comenzi creierului, sub forma unor impulsuri electrice care imi dau impresia ca sunt in fata unui zid si nu pot trece. Nu-mi ramane decat sa merg). Ma opresc in Cismigiu, din bratara ceasului imi proiectez in palma tastatura. Sunt old fashioned, inca mai folosesc parole alfanumerice. Tastez parola obisnuita & universala, si imi apare proiectat, pe banca, pt ca e cel mai la indemana,   punctul de acces catre e-eu (un ecran in care ca am pin-uit punctele cel mai des utilizate. acestea au subramuri care se desfasoara in forma unei retele neuronale. Pt acces rapid se pot folosi si comenzile vocale, dar fiind in parc, prefer sa folosesc touch-ul) aleg biblioteca si de acolo rapid catre Smarty - un robotel care imi sistematizeaza toate noutatile din domeniile care ma intereseaza si, stiind nivelul meu de cunoastere din fiecare domeniu, la anumite pagini, adauga si explicatii (daca doresc informatii suplimentare este suficient sa trag semnul intrebarii catre oricare din cuvintele din text si peste cuvant se va suprapune o fereastra care cuprinde preview-uri de link-uri, fiecare cu rating. Il aleg pe cel care mi se pare cel mai bun, ecranul se imparte in 2 pentru a patra ambele ferestre in paralel, selectez din noul text ceea ce ma intereseaza si trag totul peste cuvantul, sau conceptul pe care nu l-am inteles pentru ca data viitoare sa am informatia acolo). Imi citesc alertele pe fuga, si revad inca o data tematica pentru examenul de a doua zi sa fiu sigura ca am citit ce trebuie. Alerg catre serviciu. Am intarziat..si asta nu e singura veste buna. Sunt instiintata ca am stat 2 ore pe twit-facebooko-blog in timpul serviciului (thx to google) si am si fugit 30 de minute din birou pana..in parc (face recognition functioneaza like a charm, si pe langa faptul ca acum se pot seta alerte care sa monitorizeze cine ce face online, acestea se pot extinde si pentru a monitoriza activitate cuiva afara, datorita satelitilor care sunt legati la camerele de pe strada, sau din institutii. Se pot seta anumite ore de monitorizare. Nah, visul oricarui angajator..aproape :). 
Nu, nu m-am uitat la prea multe sf-uri. Intreaga tehnologie descrisa aici exista, si e doar o mica parte din ce se poate face acum. Just check these things out, daca nu ma credeti: Sixt sense, pen pc, augmented reality maps, the brain, nano implants, Watson, firefox candy, iar asta e doar o mica parte din tot ce se intampla in jurul nostru. Abia astept sa pot sa am si eu un asa ceas si ideea de a putea accesa orice fel de informatie de oriunde te-ai afla..e ca un vis, dar nu-mi place downside-ul deloc (cu toate ca o sa ma obisnuiesc repede cu noua situatie), e ca si cand as avea mai multe perechi de ochi in spatele meu tot timpul, si nu voi mai avea nevoie de gowala, forsquare sau facebook places pentru a ma check in-ui. Cat de liberi vom fi, in societatea noastra libera? Si mai ales..care sunt limitele accesului la infomatie?
 Uff de unde am plecat si unde am ajuns *blush* *big smile*.  The human mind works in mysterious ways dar acum back la Google. Oare fiecare dintre pasii (serviciile) care apar sunt doar pasi marunti catre Google Me? Acest real time, goggles, buzz, google desktop, daca aduna informatiile fiecarui utilizator se creaza un portret de utilizator pe care il poate folosi pentru ca rezultatele cautarilor noastre sa fie personalizate. Pana la urma Google este in sine un motor de cautare, deserveste informatia asa cum stie el mai bine. E google real time o bucatica dintr-un puzzle? Nu stiu, dar am un feeling ca vom vedea, curand.
Enhanced by Zemanta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer