vineri, 19 noiembrie 2010

Simbolurile din IT - semnificatie si provenienta


De mai mult timp voiam sa scriu despre simbolurile pe care le vedem zilnic pe telefon, pe calculator si alte dispozitive. Am tot amanat pana am citit stirea aceasta care m-a amuzat si m-a determinat sa deslusesc misterul. Poate si voi v-ati intrebat ca si mine, de unde vine sa spunem Bluetooth-ul, cine i-a dat acel simbol si de ce. Sa incepem cu butonul de POWER.


Sursa

Simbolul are legatura cu sistemul binar, astfel s-a hotarat ca 0 sa insemne oprit, iar 1 pornit, undeva pe la 1973.











Sursa

COMMAND, pare ciudat, dar are legatura cu taberele suedeze, unde semnul reprezenta un punct de interes. Mai este cunoscut si ca "bucla infinita". A fost adaptat de Susan Kare, dupa ce Jobs spunea ca nu-i place si ca semnele logo-ului Apple sunt "luate in deradere".








Sursa

Totul vine de la  Harald Blåtand, un rege danez, ce era un cunoscator celebru al afinelor si care din cauza aceasta, avea mereu un dinte albastru. Astfel, initialele acestuia au fost combinate si a iesit la iveala simbolul. Si in plus, Blatand era esential in unirea unor zone, asa cum sunt cunoscute acum, ca Danemarca, Norvegia si Suedia, la fel cum tehnologia aceasta permite colaborarea intre computer, telefon si pietele auto.





Sursa

Simbolul USB a fost proiectat pentru a reasambla tridentul lui Neptun, Dreizack. In varful celor trei linii s-au pozitionat cate un cerc, un patrat si un triunghi pentru a reprezenta multele dispozitive ce pot fi conectate folosind USB-ul.










Sursa
                     
PLAY-UL nu are o origine bine stabilita, dar sageata a aparut pe casetele audio la mijlocul anilor '60. Directia sagetii indica sensul de rulare al casetei.








Sursa
Semnul PAUSE duce catre trei interpretari, prima ca seamana cu o conexiune deschisa intr-o schema electrica, a doua - ca este la fel cu semnul stop, dar fara partea din mijloc si a treia - provine din muzica, indica o pauza, un moment de respiro. Gasiti aici exemplu.







Pe restul va las sa le descoperiti aici.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer