miercuri, 21 aprilie 2010

Despre biblioteci si bibliotecari la Centrul Cultural American

Ieri am avut ocazia sa particip la o dezbatere foarte interesanta pe tema bibliotecilor si bibliotecarilor secolului 21, webcasted (cred) in Constanta, Timisoara si Cluj. Inainte ca doamna Hermina Anghelescu sa inceapa discutia, slide-urile anuntau deja tema ce va urma. In Romania pagina web a biliotecii nu este setata ca pagina de start, iar informatiile se obtin de pe Google si nu de la biblioteca. De ce Google si nu Dogpile e o intrebare la care se poate raspunde multumind strategiilor de marketing. Cati dintre voi ati folosit Scholastic?
Revenind acum la biblioteci..s-au atins cateva puncte importante: voluntariatul in biblioteci, biblioteca-spatiu de socializare, sa poti sa te joci pe calculator, sau sa poti sa iti verifici mailul, bibliotecarul sa te ajute sa cauti informatii pe un site care nu are legatura cu cercetarea, introducerea unor cursuri, indiferent de specializare, pentru ca toti studentii sa stie sa selecteze informatiile pe care le regasesc online in functie de anumite criterii, sa stie de operatorii boleeni si al ce sunt buni, sa stie ca isi pot genera automat o bibliografie folosind refworks sau cum sa foloseasca bazele de  date specializate, de cooperarea intre bibliotecari si biblioteci, implicarea bibliotecii publice in viata comunitatii pe care o deserveste; in mai putine cuvinte sa transforme biblioteca intr-o structura deschisa perceputa ca o structura utila si nu una destinata doar cercetarii (mai ales in cazul bibliotecii publice)si sa o vada si in afara spatiului fizic. Utilizatorii s-au schimbat si au tinut pasul cu schimbarile - cei mai multi dintre ei oricum...Intre 300 de pagini de carte cu pagini galbene si un pdf care imi da posibilitatea sa caut ce ma intereseaza(Ctrl+F), alegerea cred ac e mai mult decat evidenta.
Cum se vor obtine toate aceste schimbari In primul rand prin schimbarea mentalitatii bibliotecarilor. Cand se va produce schimbarea? In timp. Cat va dura? That I cannot answer :) 
Voi la ce va asteptati de la biblioteca? Ce servicii ati dori sa implementeze? Ce nu va multumeste la situatia actuala? Considerati ca totul este perfect? Explorati un pic acest site de biblioteca sau acesta...nu-i asa ca v-ar placea sa avem si noi astfel de servicii?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer