marți, 2 martie 2010

Unde merge studentul de la biblioteconomie? Episod IV

Merge la conferintele AdRev.

Aceste conferinte au la baza subiecte din marketing, in special publicitate si de pe 1-5 martie se desfasoara la TNB, etajul 3, la galeriile ArtExpo. Sa ne intelegem de la inceput. Cei care au fost sau sunt organizatori (asa cum am fost si eu intr-o tabara de IT cu seminarii de la Apple, Microsoft etc.) stiu cat de greu este sa pui totul pe picioare pentru a le oferi sansa tinerilor sa invete ceva, sa faca brainstorming, sau pur si simplu sa-i aduni pe toti la un loc ca sa faca schimb de experienta. Dar, nu pot sa mint, intentia celor de la AdRev e nobila, totusi am sa prezint faptele exact asa cum s-au intamplat, nu pot sa fiu subiectiva pentru ca nu ar fi corect pentru voi.

Sa incepem cu ...inceputul. Marketingul se vede de la usa. Va anunt de pe acum (cei ce vor merge si nu au mai fost), aceste galerii se gasesc in partea dreapta a TNB-ului, e o scara mai sus de unde se iau de obicei bilete. Apoi, odata ajunsi ar trebui sa ajungeti la etajul 3. Din pacate, cine s-a gandit sa puna semne, adica niste sageti, nu a fost foarte inspirat pentru ca le-a facut albe si multi pur si simplu nu s-au observat!! Ar fi fost indicat sa fie cu rosu, verde, si nu-i cred ca nu au avut bani sa faca asta pentru ca si-au promovat conferintele prin afise pe toti stalpii. Bun...odata ajunsi...vedeti ca activitatea incepe la 17, e bine sa veniti chiar de la 16 ca sa prindeti loc. Spre suprinderea mea si a tutror, ieri am auzit ceva ce nu ma asteptam sa aud din partea unor organizatori: " Nu ne asteptam sa veniti atat de multi", asta ca scuza pentru ca sala era plina si oamenii stateau multi in picioare. Pai cum adica nu te-ai asteptat sa venim multi? Lipesti afise peste tot, faci promovare pe Internet..si ce te-oi astepta sa vina 10 insi?!
In prima zi, tema se numea "Retro & Vintage Advertising". Aveti mai multe detalii aici: http://adrev.ro/program/ziua-1/  . Spre parerea mea de rau, am observat ca cel (Sorin TRANCA – Creative Director Friends Advertising) care trebuia sa ne insufle entuziasm nu prea avea spirit oratoric, parea cam dezinteresat si nu simteam niciun fel de pasiune pentru acest domeniu in el. Mai rau este ca parea si nedocumentat, nu prea stia cine erau cei din postere, intreba mereu cat timp mai are, isi cerea scuze ca se repetau afisele pentru ca nu a avut timp etc. A spus ca am inceput prea tarziu prezentarea si ca i-ar trebui cel putin 2 ore ca sa ne explice ce si cum...ok..n-ai 2 ore...descurca-te ca de aia esti un profesionist si noi venim sa invatam de la tine! Prezentarea a inceput cu  o scurta explicatie a termenului de vintage, o scurta istorie, a marcat aparitia tparului si a apoi au inceput slideurile cu primele afise din lume, printre primele fiind si unul din Japonia. O sa postez in continuare cateva:


In continuare postez si un scurt filmulet din prima prezentare, din pacate am intors camera...dar macar sunetul e bun.


La sfarsit, au fost cativa care au pus intrebari, prima intrebare fiind: "Care e cea mai interesanta campanie, pentru ca mie nu mi s-a parut niciuna?", pusa de o tanara. Atunci mi s-a aprins beculetul si mi-am dat seama ca tinertul din ziua de azi nu mai inghite orice, se revolta si isi cere drepturile si nu accepta sa-si piarda timpul, care este si asa foarte limitat. Bineinteles, lumea a inceput sa plece, a ramas jumatate de sala, noroc ca au mai venit intarziatii care nu au putut veni de la 17.

A doua prezentare, intretinuta de doi domni, unul care mesteca ciunga intr-un mod foarte smecheresc - Andrei FODOLICĂ – Copywriter BV McCann Erickson si un alt domn - Adrian BOȚAN – Creative Partner McCann Erickson, trebuia sa fie despre brandurile copilariei, dar nu a fost. Domnii si-au dat seama ca pleaca lumea, ca au inceput cu stangul si au schimbat tactica, au discutat despre tema exact opusa - viitorul publicitatii. Parerea mea e ca oganizatorii trebuiau sa puna altfel prezentatorii, eu as fi inceput cu ultima prezetare pentru ca vorbeau mai cu inflacarare despre domeniu si macar erau documentati. In continuare dovada:

Filmuletul cu care "ne-au dat gata" este filmuletul a carei upgradare am postat-o pe blog aici , iar filmuletul original, il gasiti si pe YouTube aici , eu vazandu-l pentru prima data si pe baza careia mi-am fcut si licenta, la o prezentare la Oracle despre baze de date, la inceputul anului trecut, tot prin februarie-martie. Nivelul la care ne vorbeau cei doi, era de liceu, spre dezamagirea tuturor si ma asteptam la un nivel mai ridicat nu la "pana mea", "frate", "nu stiu", "chestia asta", "sa va bag". Dovada - filmuletele urmatoare:




Apoi cei din sala au inceput sa raspunda la intrebari, iar cei doi domni le-au raspuns mai mult sau mai putin... Pe mine ma intresa pararea unui specialist despre publicitatea in Second Life, daca va fi de scurta durata sau de lunga durata, pentru ca la ora actuala abunda de reclame si foarte multi cumpara, acceseaza etc. Raspunsul lor a fost ceva de genul..ca Second Life e un esec si deci nu va avea succes, ca mai apoi sa spuna ca va avea succes, ca in orice mediu. Eu nu m-am lamurit, voiam o parere...de la un specialist...da' nu mai zic nimic. Atata pot ei!


Ce mi s-a parut util din ce au zis - ca este important sa stii sa cauti informatia, adica exact ce am invatat noi la aceasta facultate si chiar ne-au intrebat daca stim operatorii Google, predati de doamna prefesoara Porumbeanu in vremea facultatii.

A urmat a treia prezentare - Retro Advertising, sustinuta de Costin MILU – Head of Copy Propaganda si de Andrei TRIPȘA – Creative Director Propaganda. Cei doi trebuiau sa vorbeasca despre Napolact, despre un brand vechi care are succes inca, si chiar au reusit sa faca acest lucru, desi din pacate pentru toata lumea, eram obositi dupa cele doua prezentari nereusire si ne pierdusem si noi interesul. Primele prezentari aveau ca scop introducere auditorului in domeniu, familiarizarea cu background-ul, cu vocabularul...daca ei nu si-au facut treaba, cum ar putea cineva sa vina apoi si sa se lupte cu morile de vant? Oricum, din partea tuturor cei doi au parut mai profesionisti, mai bine pusi la punct, si parca au transmis mai bine informatiile. Si n-am stat pana la final, dar oricum nu am mai auzit "pana mea" sau alte exprimari de cartier. I-au criticat si ei pe cei din-nainte desi meritau, nu se cadea...dar fiecare spune ce crede. Pacat ca nu mai ramasesera in sala foarte multi...felicitari celor care au rezistat pana la final. In continuare un filmulet scurt cu cei 2:

Am auzit pareri ca cei ce au prezentat nu ar fi fost platiti si de aceea nu si-au dat interesul, am auzit tot felul de pareri, nu foarte bune, pe care nu o sa le mai expun, trageti voi concluzia. Cert e ca din greseli inveti, asa ca eu le mai acord o sansa, si o sa merg si miercuri si sa speram ca vin la voi cu ganduri mai bune, cu idei noi si mai entuziasmata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer