marți, 23 martie 2010

Rolul bibliotecii in organizatii

Am urmarit cu interes o dezbatere pe LinkedIn, grupul Women in knowledge management, si anume "Care va fi rolul bibliotecii peste 5 sau 10 ani in companii?" 
Ca un rezumat: knowledge managerii acorda o importanta deosebita bibliotecii (discutia de pe linkedin nu reprezinta cel mai bun exemplu, dar neincrezatorii pot diggui un pic informatia pentru a se convinge). 
Nevoia de informatie pertinenta a devenit acuta iar o biblioteca organizata dupa anumite reguli (se pune accent in special pe biblioteca digitala si organizarea documentelor electronice urmand principii biblioteconomice) faciliteaza accesul al informatii. Avem wave, 12 sprints, baze de date, platforme interne de comunicare si sharuire de date dar atunci cand too much chiar e too much un pic de ordine nu strica. Bineinteles un bibliotecar traditionalist nu isi poate gasi locul aici, e nevoie de un  adevarat content czar (o persoana care respira informatii corecte :D ). 
Off topic un pic / bibliotecile sunt privite din perspectiva serviciilor pe care le ofera si nu a spatiului fizic care nu este relevant, mai ales ca cele mai multe biblioteci pot fi in totalitate digitale, fara nici cel mai mic suport fizic. Stiu ca pentru multi precizarea nu trebuie facuta dar nu se stie niciodata...
Back - Acum tinand cont de faptul ca se vorbeste de mutarea in norul virtual, problemele de copyright si patente se vor rezolva cat de curand, informatia va deveni si mai accesibila iar nevoia de oameni care se pot descurca in haosul online-ului va deveni tot mai acuta.
Care va fi rolul bibliotecii? ..acela de intermediar in procesul de diseminare a informatiei, un pion important in procesul de selectie a informatiei, un sistem de obtinut raspunsuri in real time (daca se poate).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer