joi, 4 martie 2010

Comunicat MediaSind - IV

                           
APEL pentru depolitizarea Radioului şi Televiziunii publice



În urma fiecarei schimbări de algoritm politic parlamentar care a avut loc după 1989, formaţiunea majoritară şi-a subordonat instituţiile publice de radio şi televiziune prin numirea preşedintelui – director general. Astfel, au fost desemnaţi în această funcţie uneori oameni politici, alteori oameni de cultură sau ziarişti care au activat în campanii electorale sau şi-au exprimat public simpatia faţă de un anumit partid. Aceste practici, care decurg chiar din lacunele Legii de organizare şi funcţionare a societăţilor de Radio şi Televiziune, au condus, de cele mai multe ori, la numiri discreţionare, provocând grave prejudicii financiare şi de imagine celor două instituţii.

Experimentele dictate de numirile politice au condus la decredibilizarea Radioului şi Televiziunii publice şi, implicit, la scăderea audienţelor. În percepţia publică, Radioul şi Televiziunea sunt ale partidului aflat la putere. De aceea, jurnaliştii din cele două societăţi sunt demonizaţi de către o parte a publicului, fiind consideraţi, pe nedrept, oameni ai Puterii.

Starea de pauperitate în care funcţionează instituţiile de Radio şi Televiziune, în dauna publicului, se datorează tot amestecului politicului în cele două societăţi. Pentru a le putea controla, partidele politice sunt interesate să menţină aceste instituţii în sărăcie, chiar la cota de avarie.

Întrucât observăm dorinţa manifestată de actuala majoritate parlamentară de a schimba, cu celeritate, conducerea celor două societăţi publice de media, solicităm Parlamentului României adoptarea unor soluţii care să nu permită reeditarea unor experienţe păguboase atât pentru aceste instituţii, cât şi pentru public. În acest sens, cerem modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi a SRTV, astfel încât aceasta să corespundă aspiraţiilor democratice ale societăţii româneşti, consfinţind depolitizarea reală a celor două instituţii.

Considerăm că eliminarea influenţei politicului asupra Radioului şi Televiziunii publice se poate realiza, în primul rând, prin schimbarea configuraţiei Consiliului de administraţie din fiecare societate. Apelând la experienţe din alte ţări europene, propunem înlocuirea algoritmului politic care stă la baza formării Consiliului de administraţie în acest moment, cu un model care să permită participarea în acest organism atât a specialiştilor, cât şi a reprezentanţilor întregii societăţi.


Ne exprimam disponibilitatea şi chiar dorinţa de a participa la îmbunătăţirea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV. Totodată, solicităm sprijin din partea colegilor din toată presa românească de a susţine acest demers atât de necesar pentru asigurarea independenţei SRR şi SRTV. Aşteptăm un semn de susţinere şi din partea ascultătorilor şi a telespectatorilor care doresc, ca şi noi, depolitizarea celor două instituţii şi, implicit, întărirea lor.

Facem un apel către politicienii români să dea dovadă de înţelepciune. Îi rugăm să înţeleagă faptul că Radioul public şi Televiziunea Română, care sunt acum confiscate de zona politică, sunt susţinute financiar de către plătitorii de taxă.

De aceea, ele trebuie înapoiate publicului.



Cristi Godinac - Preşedinte FRJ MediaSind

Adrian Valentin Moise - Vicepreşedinte domeniul radio

Sorin Rada – Vicepreşedinte domeniul televiziune

Liliana Hinoveanu - Coordonator Departament radio

Ion Moraru - Coordonator Department televiziune

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer