joi, 10 decembrie 2009

Job-ul meu e o joaca!


The master in the art of living makes little distinction
between his work and his play
his labor and his leisure
his mind and his body
his education and his recreation
his love and his religion
He hardly knows which is which…
He simply pursues his vision of excellence
in whatever he does
leaving others to decide whether he is working or playing
To him he is always doing both.

- Zen Buddhist Text


Va las pe voi sa traduceti textul, eu imi iau libertatea doar de a comenta putin pe marginea lui :D. Cred ca toti visam la job-ul la care sa ne ducem din placere, sa stam peste program din convingere si dedicatie si unii dintre noi, putini si fericiti chiar au aceasta sansa. Chiar daca unii nu sunt intelesi sau chiar ignorati in timpul vietii raman in istorie ca deschizatori de drumuri. Isi urmeaza visul, traiesc prin munca, se recreeaza in laborator sau in fata unui calculator, inchid ochii si cu o secunda inainte sa adorma gasesc o idee salvatoare.

Poate un pic off-topic - citeam mai demult intr-un articol ca cele mai multe companii incurajeaza diseminarea cunoasterii prin creearea unui mediu propice. Cel mai frecvent exemplu e Google : se incurajeaza brainstorming-ul - 20%project este un proiect la care pot participa angajatii unde pot pune in aplicare orice idee le trece prin cap; de asemenea sunt incurajati in general sa vina cu idei si daca pot aduce imbunatatiri oricand sistemului o pot face fara sa ceara prea multe aprobari, ... stiti voi -vorbiti cu managerul vrea nu vrea..samd; cantina lor a devenit un adevarat punct de atractie - e impartita pe sectiuni cu steaguri care sa reprezinte toate tarile angajatilor, si sub fiecare steag se vorbeste limba respectivei natiuni asa ca pe langa faptul ca vorbesc chiar si in pauza de apa despre ceea ce au mai facut la job in cantina invata si limbi straine :D, bineinteles mancarea este de restaurant de 5 stele. Un haos controlat cum spunea Tom Davenport dar rezultatul e vizibil : numarul inovatiilor aduse de Google este uimitor de mare, pana si CEO-ul Eric Schmid a recunoscut ca nu are o evidenta a tuturor serviciilor propuse dar daca ar fi asa ar insemna ca angajatii sai ar duce lipsa de inventivitate si abia atunci ar avea o problema.

Nu ma intelegeti gresit...nu fac propaganta pro Google in schimb mediul lor de lucru, eu personal mi l-as dori. Mi-ar placea sa aflu ceva nou in fiecare zi, sa stiu ca pot sa vin cu idei, iar beculetul meu impreuna cu beluletul altor colegi sa poata dezvolta un bec..mai mare :D si util; mi-ar placea un mediu in care buzzword-ul fiecarei zile e: Inovatie. Nu suna bine? Voi la ce fel de job visati? Ce a-ti alege intre salariu si mediu de lucru?

Acum back la topic - Ca un fel de concluzie nu conteaza doar sa iti desfasori activitatea in domeniul pe care il adori, mediul te influenteaza si te ajuta sa simti ca la job te recreezi si nu simti cand trec orele. Dar schimbarea incepe cu fiecare dintre noi so trebuie sa ne ajutam colegii sa se simta in vacanta la job pentru ca la randul lor sa faca la fel (vacanta cu sensul te tabara de studiu sau dezvoltare personala, nu de somn! ) si sa speram ca managementul 2.0 va ajunge si in sistemul bugetar si in acele companii care duc lipsa de asa ceva:D pentru a ne putea pune beculetele in functiune.

P.S. Am interpretat textul in sensul strict al maestrului in arta de a supravietui la job.

5 comentarii:

  1. un punct de vedere interesant si on-topic.imi plac parerile sustinute cu argumente, iar ceea ce mi-a atras atentia la acest articol a fost titlul, deoarece eu am "norocul" sa lucrez intr-o institutie bugetara unde sintagma "job-ul meu e o joaca" reprezinta cel mai teribil joke:)) ce naiba eu am asteptat o luna de zile pana sa-mi vina un amarat de calc,ce sa mai vorbim de implementarea managementului 2.0 in institutiile bugetare?! asta da gluma:)) ei,noi astia mai... optimisti mai speram

    RăspundețiȘtergere
  2. @anonim - multumesc pt apreciere dar cu siguranta trebuie sa fie si o parte buna in job-ul asta ...nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Se gasesc slujbe la care sa ai parte de fun,deja? I'll have one of those too,please:))!Da,cred ca aveti dreptate, dsoara Huidu,insa inainte de a putea crea un astfel de environment,ar trebui incercata retrezirea visatorului si idealistului( caci el este devotat idealurilor si se inchina Ideii) din our ordinary employee.Si intr-o astfel de perioada, sa recunoastem, va fii foarte dificil. E nevoie sa reeducam generatiile ce ne urmeaza,pt a ne asigura ca macar ei nu vor fii convertiti in simpli adoratori al salariului nostru "cel de toate zilele"

    RăspundețiȘtergere
  4. da se gasesc job-uri care sa te motiveze si la noi in tara si cu un pic de noroc putem gasi unul. Cat despre trezirea idealistului totul tine de mediul in care ajunge sa lucreze si de cat de motivat e (si nu ma refer doar la partea financiara). Probabil intr-un viitor cat de cat apropiat toti managerii (indiferent ca lucreaza pt stat sau privat) care vor dori sa obtina performate de la echipa pe care o coordoneaza vor trebui sa isi schimbe (unde este cazul) modalitatea de a "guverna".

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa e Cristina! Totul porneste de la oameni, bineinteles ca e usor sa zici sa faca altul si nu stiu ce, dar sa porneasca cu adevarat de la tine..ei bine..iti trebuie vointa, uite de cati pesimisti dam zi de zi..

    RăspundețiȘtergere

Bookconsumer