vineri, 1 octombrie 2010

Unde merge studentul de la biblioteconomie?

La Istanbul.



Daca pentru multi luna august are aer de vacanta, ei bine pauza mea de bloggerit s-a consumat pe parcursul lui septembrie. Si ca sa revin in forta, o sa vorbesc despre aspectele culturale ale orasului Istanbul pe care am reusit sa le surprind, incercand din rasputeri sa nu vorbesc de barurile cu narghilele, podul Bosfor, partea asiatica, parcurile superbe, de mancare sau de magazinele din Marele Bazar.

Aceasta este Universitatea din Istanbul, care are multe facultati, cam ca pe la noi la Universitate, dar pe scurt va pot spune ca nu numai ca este cea mai veche institutie educationala din oras, dar chiar printre cele mai vechi din lume. Ca si constructie este minunata, are o poarta imensa pe care o s-o vedeti mai incolo in poze si un parc foarte mare.




A avut loc si acest congres important, in orasul care a ales sa fie capitala culturala, unde s-au discutat probleme de matematica, fizica atomica, moleculara, fizica aplicata, nucleara, particule si alte nebunii cu care se ocupa cercetatorii in prezent.


Dintre multele moschei vizitate, o sa le amintesc pe cele mai importante si anume, Haghia Sophia, pe care o vedeti mai sus si Moscheea Albastra.



Haghia Sophia are peste 1400 de ani si este unul dintre monumentele arhitecturale cele mai mari si mai influente din lume. Foarte interesant e de vazut laolalta rozetele cu caligrafie arabeasca si superbele mozaicuri bizantine ce il reprezinta pe Iisus Hristos. Moscheea Albastra este una dintre cele mai celebre cladiri sacre din lume si a fost construita intre 1609-1616. Este denumita astfel din cauza interiorului de ceramica albastra.
Next best thing este Palatul Topkapi, o impunatoare constructie, ce in mod normal ar trebui vazuta in cel putin trei ore. Nu o sa va zic de expozitiile de arme sau podoabe, ci de ce mi-a placut mie cel mai mult si anume privelistea spre Bosfor din palat.



Ultimul lucru de care va voi povesti este Muzeul de Arta Contemporana  din care se vede marea si in care nu am putut sa fac poze, dar va spun despre expozitiile vazute. Mi-a atras atentia biblioteca muzeului in care sunt agatate de tavan carti, la o inaltime apropiata de capetele oamenilor. Stau suspendate, cu coperta in jos si iti dau o imagine interesanta, o metafora. Muzeul seamana putin cu al nostru, cu aceleasi proiectii si filmulete. O expozitie avea ca si tema moda exprimata prin multe manechine in diferite pozitii (de exemplu unele spalau vitrinele in care erau) si cu diverse materiale, de pilda o fusta din lemn ce avea rol si de masa, o rochie din care ieseau multe lumini colorate, o palarie cu lasere rosii etc. O alta expozitie ce avea aceeasi tema se constituia din cateva rochii, fiecare rochie exprimand un loc din Istanbul sau chiar orasul in ore diferite, de exemplu o rochie transparenta, scurta si mov reprezenta Bosforul, o alta neagra, cu maneci bufante era Istanbulul noaptea si asa mai departe. Mi s-a parut destul de amuzant si interesant pentru ca rochiile erau foarte frumoase si m-a facut sa-mi pun intrebarea...cum ar arata o rochie denumita "Casa Poporului"? Poate incearca cineva si pe la noi acelasi lucru. O alta expozitie era de fotografie si nu pot sa spun decat ca era superba, genul de fotografii pe care le-ai inrama si le-ai lua intr-o casa moderna. Unele erau in miscare, altele suprindeau motoarele, utilaje - stilul industrial, altele erau panoramice si cele mai multe aveau ca tema aglomeratia si tehnologia. Ar fi bine sa nu ratati muzeul daca ajungeti pe acolo.

Uitandu-ma in urma imi dau seama ca am subapreciat acest popor, care pe partea asiatica arata mai bine decat la Viareggio (Italia) si care s-a dezvoltat intr-atat, nepierzandu-si traditiile. Chiar am fost suprinsa sa vad in partea veche a orasului un turc cu o narghilea in fata casei, pe un scaun si cu laptopul in brate. Si pentru final...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer