duminică, 31 ianuarie 2010

Unde merge studentul de la biblioteconomie in weekend? Episod II

La MNAC, mai exact Muzeul National de Arta Contemporana. Muzeul se afla la Palatul Parlamentului, de parcat in niciun caz nu puteti parca inauntru, trebuie sa va descurcati cu parcarile de la blocurile de langa. Biletul costa 5 lei, dar pentru studenti este gratuit. MNAC este muzeul cel mai drag mie si pot sa spun, cel mai modern, doar ii cere si numele. La intrare veti fi controlati de o persoana, cum e la aeroport, masuri normale de securitate. Cel mai bun lucru este ca puteti face poze fara sa platiti alta taxa, dar fara blitz. Incepand cu parterul, gasim o expozitie de fotografie - "ECB Annual Photography Award", printre ai caror autori se numara: Nicu Ilfoveanu, Iosif Kiraly, Dragos Lumpan, Tudor Prisacariu, Bogdan Croitoru, Radu Constantin Ilea, Silviu Ghetie, Ioana Cirlig, Carmen Obreja, Ufo Zoltan Egyed. Fotografiile sunt impresionante, nu stiu daca sunt prelucrate, daca sunt cu siguranta tine ceva si de contrast. Va las acum sa va delectati cu cateva.


De aici incep fotografiile panoramice, la mare moda de la un timp si foarte foarte frumoase!

La etajul al doilea se afla expozitia de pictura a lui Adrian Ghenie, impresionanta din punctul meu de vedere, pe care nu stiu daca pot s-o incadrez in Dark Art. Picturile sunt caracterizare de culori gri, sumbre, uneori in contraste puternice cu rosu simbolizand dictatori precum Hitler sau Lenin cu fete descompuse, sugerand adevaratele lor intentii. Puteti observa operele pana pe 14.02.2010.

"The Nightmare"


"The Red is on Fire"


La etajul al treilea gasim o expozitie a Irinei Botea - "A moment of citizenship", unde intalnim filmulete (poate stiti cum sunt) mai ciudate ce reprezinta o anumita tema. Acum am vazut un filmulet cu niste francezi care reproduceau cateva scene de la revolutie, vorbind chiar romaneste sau macar incercau...

La etajul al patrulea intalnim expozitia "One by 1" a lui Kisspal Szabolcs, foarte interesanta de altfel.

Daca va uitati cu atentie, seamana cu un scaun (din fata). Dar elementele erau pozitionate de fapt asa (din lateral):

Stiu ca poate parea ciudat, dar imaginea ma face sa ma gandesc la gramezile de cadavre de la Holocaust, cred ca le stiti si voi. De fapt ele erau niste metrii de crotorie din hartie, asemanatori cu cei de la IKEA.

Foarte interesanta "privelistea"; este un mic gardulet interpus intre doua oglinzi.

La etajul 4, exista un bar, ce vara este nemaipomenit pentru ca este atat in interior cat si pe terasa de unde se vede panorama:
 

Tot la etajul patru se gasesc carti si niste fotolii ce iau forma corpului, foarte comode. Din cate am inteles, deja unele dintre carti au cam "disparut", stiti voi la ce ma refer.

O muzeografa foarte amabila de la etajul 4 mi-a spus ca de saptamana trecuta, la acest etaj exista un loc special pentru copiii intre 8 si 14 ani, unde socializeaza, se joaca si fac design grafic. Prin urmare globalizarea functioneaza si impinge la colaborari, in cazul acesta cu Graphic Design din Breda, Olanda. Este un atelier foarte util, unde copii nu tin cont de clasele sociale si unde pot veni pe timp de iarna in special si unde sunt supravegheati. Atelierul va tine pana in octombrie-noiembrie, anul acesta. Pentru mai multe detalii, intrati pe site-ul MNAC: http://www.mnac.ro/events%20main_ro.htm . Iar poze puteti vedea aici:

Pentru cei interesati sa-si inscrie copiii, am inteles ca exista o taxa foarte mica de 5 lei.

Cam atat de la MNAC, spper ca v-am convins sa-l vizitati sau sa va sacrificati un weekend pentru descoperirea Bucurestiului prin prisma muzeelor. O saptamana placuta!

Unde merge studentul de la biblioteconomie in weekend?

Merge la Muzeul National al Literaturii Romane. Acesta se afla pe Bulevardul Dacia, nr.12 si are si cateva locuri de parcare ca sa nu dea prea mari batai de cap soferilor. La parter este organizata o mica expozitie inchinata poetului nostru care ne-a marcat copilaria si adolescenta - M. Eminescu si se numeste "Eminescu 160". Vizionarea este gratuita.
  

Mai apoi, la etajul 1 gasim expozitia "Euro Litera Tur", biletul fiind pentru studenti 2 lei, daca doriti sa faceti si poze trebuie sa mai platiti inca 15 lei.


Ceea ce este placut de observat, si mi se pare un pas inainte, faptul ca acesta este un muzeu modernizat, in sensul ca interiorul arata foarte bine, exista aparate pentru masurarea umiditatii si a temperaturii, iluminarea este foarte buna, iar in sertarele din camere se gasesc printuri pe care le poti citi, atinge, avand in vedere ca expozitia este dedicata manuscriselor rare si nu numai. Iar cel mai important lucru este ca te simti bine primit. Muzeografa de acolo, o doamna foarte amabila, prezinta lucrurile cu pasiune si pur si simplu simti ca ii place ceea ce face. Felicitari dansei si speram s-o tina tot asa!

Printre exponatele de muzeu am intalnit lucruri interesante precum un scaun si un pian al lui M.Sadoveanu, un tron negru, masiv, cu semne zodiacale, un ceas tip "Boulle", jobenul, papioanele si salul lui Liviu Rebreanu. Dintre cartile rare, pe care le-am mai vazut pe la alte muzee si cu alte ocazii, mi-au placut si de aceasta data o carte de versuri de Anton Pann, "Satyrus" a lui Antioh Cantemir, cartea de capatai a lui Varlaam si "Biblia lui Serban" de la 1688. De asemenea mai puteti observa scrieri ale scriitorilor printre care M.Eminescu, G.Bacovia, I. Pillat etc.

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Metode de economisire

Am dat peste un site foarte interesant - Bibliotecarul in negru - http://librarianinblack.net/librarianinblack/2010/01/tech.html?utm_source=LISNews , bineinteles, in engleza, unde autoarea ofera bibliotecilor o mana de ajutor pe timp de criza. In ce sens? Adica ofera o lista de 13 itemuri ce cuprinde metode de economisire a bugetului alocat tehnologiei in biblioteca (acelea ce au normal), enumerand softuri si biblioteci digitale, toate gratuite. Be smart, save money!

vineri, 29 ianuarie 2010

Future is new media

Inca un filmulet de pe YouTube legat de viitorul nostru relationat la new media. Afirmatia de inceput, legata de Dumnezeu mi se pare neadecvata, dar restul e plin de umor, chiar daca prea putin probabil si in stransa legatura cu Second Life. Enjoy!

Vook


Nu-i asa ca v-ar placea sa puteti citi un ebook, si in acelasi tip sa vizionati filmul, sau emisiunea in aceeasi fereastra si bineinteles sa va tineti prietenii la curent cu ce faceti, mai adaugam un tab de update pentru twitter, facebook si alte platforme de socializare pe care le folosim si un app pentru mobil (iphone) si gata un super soft. Un mashup al multor aplicatii pe care le folosim cu numele de Vook.
Atentie creeaza dependenta:)

miercuri, 27 ianuarie 2010

iPad

iPad, inca o fita de fita pentru citirea cartilor, vizualizarea pozelor si citirea mailului. I se spune tablePC si are aceleasi functionalitati ca un PDA, adica adaptat pentru deget sau cu stick. Deosebirea fata de calculatorul clasic, mai greu de utilizat si foarte greu, este ca acesta cantareste sub 700 g, ecran de 9,7 inch, mai exact 24,637611 centrimetri. Un alt avantaj -bateria tine 10 ore!

Bookconsumer