3 activitati interesante pentru diverse domenii :
A) Antreprenoriatul este o activitate frumoasa, captivanta, dar si riscanta, aleasa de obicei de cei ambitiosi. Impune respect si indeamna la creativitate. In cateva tari, cei care doresc sa se numeasca antreprenori, trebuie sa dea un test prin care sa dovedeasca ca si-au asumat cunostinte legate de legislatie, bazele economiei etc. Antreprenoriatul in Second Life poate parea ireal si nefondat. Lucrurile nu stau astfel. Sa vedem un exemplu de reusita in afaceri intr-o lume virtuala: see youtube.
B) Arhitectura. Crescendo Design este o firma care se ocupa de design-ul caselor, refacerea proiectelor sau imbunatatirea lor. In Second Life, avem dovada clara a acestei firme "smart" care se foloseste de aceasta lume virtuala pentru a proiecta si ridica cladiri: see youtube.
C) Intalniri, summituri, cursuri, seminarii etc. Criza a determinat multe firme si hoteluri ce inchiriau sali de meeting sa-si revizuiasca portofoliul de clienti si strategiile de marketing. Tendinta in alte tari este aceea de a economisi timp, energie si bani utilizand medii din Second Life pentru intalniri. Desigur, este mult mai comod, dar exista si dezavantaje. Totusi, Intel este una dintre acele corporatii ce au ales sa organizeze un summit in Second Life: see youtube.
D) Experimente utile pentru studentii de la medicina, chimie, biologie. Acestia pot experimenta schizofrenia, corpul uman, eficienta unor tratamente si medicamente etc.: see youtube.
Vom reveni si cu alte 'experiente' din Second Life si mai multe detalii.
Incercam sa oferim o noua perspectiva asupra conceptului de biblioteconomie in tara noastra si totodata sa oferim informatii in acest domeniu, dezbatand si viata studentului de la biblioteconomie dupa ce a terminat facultatea.
duminică, 27 septembrie 2009
vineri, 25 septembrie 2009
Plafonare si subiectivism
O problema a HR-ului si a managementului este plafonarea angajatilor. Se pun la cale tot felul de strategii de motivare pentru acele meserii predispuse spre plafonare. Ce putem spune despre meseria de bibliotecar? Multi din afara domeniului vor spune ca este plictisitoare si nu prezinta provocari. Depinde si de serviciul in care lucrezi (servicii de referinte, catalogare etc.), ca tu sa fii cel care se automotiveaza, sa te pui la punct cu noutatile din domeniu, sa incerci sa faci fata noilor provocari si sa gasesti solutii sau sa implementezi concepte testate deja in afara. Cu pasi mici, dar siguri, putem incepe cu o atitudine optimista, cu un zambet si cu pasiune pentru ceea ce facem. See youtube
miercuri, 23 septembrie 2009
Wave, Feedly, Yahoo 10.0 - Chiar putem tine pasul cu noutatile?
Retelele de socializare nu mai reprezinta pentru multi o necunoscuta, fiind folosite si ca modalitate de promovare de diferite organizatii de la biblioteci pana la multinationale, update-urile pe Twitter sau pe blog se fac din ce in ce mai rar direct de pe web. Competitia dintre marile companii de it a dus la o adevarata explozie in ceea ce priveste serviciile de care utilizatorul de internet se poate bucura, intre cele care sunt pe punctul de a aparea se numara si Google Wave - un nou tip de mail care inglobeaza IM-ul, faciliteaza transferul de documente (drag and drop), iar in cazul in care utilizatotii sunt online transferul de informatii se face in timp real. Pentru a nu ramane in urma cei de la yahoo au updatat mail-ul de 2 ori in mai putin de 6 luni. Deci cum ramane cu noi, simpli utilizatori ai internetului? Avem acum posibilitatea de a fi cat de singuri vrem in lumea virtuala si mai ales...cum vrem; avem la dispozitie aproape orice tip de informatie dorim la un click distanta ca doar avem Google, baze de date open acces, del.ici.ous. Dar chiar putem tine pasul cu ritmul rapid al schimbarilor?
luni, 21 septembrie 2009
Draga noastra criza...
M-am intalnit cu un coleg, care nu a terminat numai facultatea noastra, ci si o alta si este in prezent al doilea an la master - "Administratie Publica". M-a facut sa zambesc, dar in acelasi timp mi-a lasat un gust amar cand mi-a povestit ca si-a depus CV-ul la Kaufland si cand a fost chemat i s-a oferit jobul "Sef la departamentul de carne". A intrebat daca altceva mai era disponibil si i-au spus ca mai este un job...ceva ce prespunea scanarea etichetelor, iar cand a spus..."Doamna, totusi am doua facultati..!", aceasta l-a intrebat: "Casier vreti?"
vineri, 18 septembrie 2009
Subiecte master
Pentru viitori candidati la master, pentru a nu pati cum am patit si noi, de am intrebat in stanga si in dreapta structura masterului sau ce subiecte au fost anii trecuti si nu am primit niciun raspuns...cam asa suna subiectul la scris - eseu: "Biblioteca clasica si biblioteca moderna in epoca contemporana". S-a dat un astfel de subiect pentru a fi accesibil si celor care nu au terminat sectia noastra. La oral s-au pus intrebari de catre comisie din intreaga materie precum: ce inseamna ISSN, ISBM, ISBD; criterii de deselectie, functiile bibliotecii etc. Dupa cum se observa, la scris este un singur subiect, dureaza doua ore, se ia o pauza de minim doua ore, timp in care se corecteaza lucrarile de catre comisie, apoi se intra la oral in grupe formate din trei persoane. Ultima grupa a intrat in jur de ora 17.20...asta ca sa stiti cam cat tine si la ce sa va asteptati. Mult noroc la anu'!
vineri, 11 septembrie 2009
Proasta...informare=Nestiinta
Cati dintre voi stiu ce inseamna examenul Cambridge? Dar cati dintre voi ati fost apreciati cu adevarat ca ati invatat atat cand nimeni nu v-a obligat? De obicei, studentii de la Litere si de la Limbi Straine, dar si alti studenti de la alte facultati, au un examen Cambridge "la activ". Ei bine, am fost destul de mirata, ca din partea unei persoane care are studii superioare si este trainer, sa aud ca examenul Cambridge este o moda, ca se poarta, si ca pe ea nu o intereseaza cand vine persoana la interviu, daca are vreun atestat, ci o intereseaza ca viitorul angajat sa poata sustine o conversatie. Din pacate nu m-am putut abtine, si am incercat sa explic ce inseamna acest examen, descriind cele 5 probe, printre care una este chiar "Speaking" cu profesori nativi...nu stiu ce s-a inteles, dar pentru voi, aceia care stiti, "jos palaria"(cum spune ProTv-ul), eu va apreciez din toata inima si ma ambitionez sa cred intr-o mentalitate open-minded a angajatorilor din Romania anului 2009. Coincidenta sau nu, destin, cum vreti voi sa-i spuneti, ironia sortii, a doua zi dupa ce am avut acest dialog cu trainerul, a venit newsletter-ul de la British Council, unde intrebarea-sondaj era - "Credeti ca examenul Cambridge va ajuta in dezvoltarea dumneavoastra?" Va dati seama ce am raspuns... Si un alt exemplu de pierdere a timpului total inutila...o fosta colega de facultate( retineti - am terminat Literele), a fost la un job pentru copyrighter si ghiciti ce intrebare i-a pus angajatorul : "Cum se scrie veti avea?" !!!!!!!!!!!!!!!!!! Am pretentii totusi, nu am terminat Literele de la Cucuietii din Deal, ci la Universitatea Bucuresti dragilor, la zi, ba chiar la buget, si voi ne intrebati cum se scrie "veti avea"?!!!
joi, 10 septembrie 2009
Terapie cu Second Life
Cine nu stie ce e Second Life va sugerez din toata inima - aflati ! Nu e joc, asa cum am auzit de la majoritatea persoanelor intrebate, e mult mai mult de atat...veti vedea. Si acum ii intreb pe cei care stiu deja ce inseamna, v-ati gandit oare ca printre multele lucruri pe care le puteti face in Second Life, puteti face si shopping? Nu ar fi oare un instrument bun pentru acele femei - shopping addicted? Sunt curioasa ce ar avea psihologii de spus in privinta aceasta, daca bineinteles ar stii despre ce e vorba. Asa ca go shopping...but for free!
miercuri, 9 septembrie 2009
Gestionarea informatiei in societatea contemporana
Acesta este masterul din cadrul facultatii de Litere, Univ. Buc. Circula mai multe variante ale bibliografiei pe Internet, asa ca noi o sa postam varianta dedusa de pe fisele de la secretariat.
Inscriere : 8-13 septembrie
Examen (proba scrisa si orala) : 16-18 septembrie
Rezultate : 22 septembrie
Taxa de inscriere : 150 ron.
Acte necesare : - cerere de inscriere
- diploma de bac si diploma de licenta (adeverinta in caz ca nu aveti diploma de licenta)
- copie dupa certificatul de nastere
- 3 fotografii tip buletin
- chitanta de plata a taxei de inscriere
Locuri buget: 14
Locuri taxa: 25
Tematica: - Biblioteca si informatia in epoca contemporana
- Documente de biblioteca clasice si moderne
- Selectia si deselectia documentelor
- Schimbul de publicatii si cooperarea internationala
- Imprumutul de publicatii si interconectarea sistemelor deschise
- Evolutia structurilor infodocumentare
Bibliografie : 1. REGNEALA, M. Studii de biblioteconomie. Constanta: Ex Ponto, 2001, 389 p.
2. STOICA, I. Criza in structurile infodocumentare: sensuri si semnficicatii contemporane. Constanta: Ex Ponto, 2001, 222 p.
3. ENACHE, Ionel. Managementul informatiei si bibliotecilor si bibliotecilor. Bucuresti: Credis, 2001, 194 p.
Inscriere : 8-13 septembrie
Examen (proba scrisa si orala) : 16-18 septembrie
Rezultate : 22 septembrie
Taxa de inscriere : 150 ron.
Acte necesare : - cerere de inscriere
- diploma de bac si diploma de licenta (adeverinta in caz ca nu aveti diploma de licenta)
- copie dupa certificatul de nastere
- 3 fotografii tip buletin
- chitanta de plata a taxei de inscriere
Locuri buget: 14
Locuri taxa: 25
Tematica: - Biblioteca si informatia in epoca contemporana
- Documente de biblioteca clasice si moderne
- Selectia si deselectia documentelor
- Schimbul de publicatii si cooperarea internationala
- Imprumutul de publicatii si interconectarea sistemelor deschise
- Evolutia structurilor infodocumentare
Bibliografie : 1. REGNEALA, M. Studii de biblioteconomie. Constanta: Ex Ponto, 2001, 389 p.
2. STOICA, I. Criza in structurile infodocumentare: sensuri si semnficicatii contemporane. Constanta: Ex Ponto, 2001, 222 p.
3. ENACHE, Ionel. Managementul informatiei si bibliotecilor si bibliotecilor. Bucuresti: Credis, 2001, 194 p.
miercuri, 2 septembrie 2009
O mica prezentare
Acest blog se adreseaza celor care sunt sau au terminat studii de biblioteconomie si nu numai. Studentii care termina sau au terminat facultatea/ masterul vor fi cu siguranta interesati de cateva subiecte/ situatii din real life. Vom posta materiale si informatii din domeniul biblioteconomiei si ariile anexe acesteia. Postarile vor fi numai in limba romana deoarece sunt probleme si teme de interes pentru cei de aici, din tara. Cum nu exista foarte multe bloguri si site-uri pe acest tip de subiect, dorim ( Sorana Rotaru si Cristina Huidiu), ambele licentiate in Biblioteconomie si Stiinta Informarii, sa lamurim cateva aspecte si sa incercam sa raspundem intrebarilor care se ridica. Va invitam sa ne fiti alaturi intr-un demers catre un mediu open-minded. Sa auzim de bine !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)