marți, 17 august 2010

Povestile nu sunt ceea ce par...

Nu degeaba exista carti "interzise", ce nu se gasesc in biblioteci de exemplu. In facultate, aveam o materie - CDI, unde am reauzit ca povestea "Mica sirena", in varianta originala, nu are tocmai un final fericit. Disney a schimbat finalul pentru ca cei mici sa traiasca intr-o lume fericita. Mai nou, am aflat ca mai multe povesti au fost scrise in alt mod decat le stim noi. Sa le luam pe rand:

1.Printesa si Broscoiul, care apropo, este un nou film Disney si in care printesa este afro-americana.



Povestea cred ca o stim cu totii - o printesa rupe o vraja sarutand un broscoi. Ei bine, in varianta originala, vraja se rupe atunci cand printesa da cu el de perete scarbita, iar intr-o varianta mai veche, vraja este rupta cand printesa ii taie capul broscoiului cu o sabie. Cam multa violenta, nu?

2. Frumoasa si Bestia



Printesa se indragosteste de bestie si rupe vraja la sfarsit, transformandu-l in print. Se pare ca in varianta veche, printul fusese transformat in bestie pentru ca abuzase de un orfan. Exact asa. Ciudat, nu?

3. Pinocchio

Sursa
Finalul povestii il prezinta pe baietulul de lemn transformat intr-unul din carne si oase, dar varianta originala, Pinocchio moare spanzurat. Creepy!

4. Rumpelstiltskin



 

Poate multi dintre voi nu stiu povestea, si eu mi-o amintesc vag. Ceea ce stim este ca un morar si-a mintit regele spunandu-i fiica lui poate transforma paiele in aur. Regele o forteaza sa faca acest lucru, in caz contrar, o va intemnita, asa ca ea face un targ cu un pitic. Acesta va transforma paiele in aur, in schimbul primului ei nascut. Timpul trece, iar piticul vine sa ia ce i se cuvenea, numai ca fata nu vrea sa-si piarda copilul, asa ca ghiceste numele copilului in jocul propus de pitic si acesta dispare, lasand in urma un happy ending. Se pare ca exista mai multe versiuni, cu mai multa violenta si in care copilul tot moare.

5. Hansel si Gretel



Come on! Toata lumea o stie! Ceea ce nu stiti voi in schimb este ca intr-o varianta veche, vrajitoarea le spune copiilor ca poate sta, dar trebuie sa se ascunda de sotul ei, diavolul, pentru ca acesta ii va manca. Acesta din urma vine acasa si ii gaseste dupa miros, in continuare urmeaza niste scece sangeroase pe care n-as vrea sa le descriu aici, dar totusi copiii scapa si se intorc la parintii care ii abandonasera.

6. Micuta sirena



Diferenta dintre cele doua variante este ca sirena dorea sa ia sufletul printului, nu vocea, iar in final dupa ce printul se casatoreste cu o printesa, pentru a se transforma din nou in sirena si nu in spuma marii, trebuie sa-l ucida pe print cu un cutit. Nu poate s-o faca, asa ca ajunge spuma. Povestea nu este atat de inspaimantatoare pe cat de depresiva.

7. Alba-ca-zapada



Pe langa alte detalii, se pare ca in povestea originala, Alba-ca-Zapada acea 7 ani! Si stiti voi...mama vitrega dorea s-o omoare pentru ca era mai frumoasa ca ea. Stupid, nu?

8. Cenusareasa



Pana si aceasta poveste este marcata de brutalitate, atunci cand surorilor vitrege nu le merge planul si sunt descoperite, ca apoi sa fie pedepsite scotandu-le ochii si determinate sa cerseasca toata viata.

9. Frumoasa adormita



Prea groaznica pentru a fi povestita, dar sa incercam. In primul rand, printul nu o saruta pe printesa cand aceasta dormea, ci o ...siluieste, astfel ea are 2 copii. Se trezeste de abia cand unul din copii ii suge degetul, alungand vraja. Printul casatorit cu altcineva, afla ca aceasta s-a trezit, dar pastreaza secretul. Cu toate acestea, sotia sa afla si hotaraste ca cei doi copii sa-i fie gatiti si serviti. Restul povestii coincide cu ceea ce stim noi de cand eram mici.

10. Scufita rosie



Nici vorba de vanator, ci de mult canibalism, atunci cand Scufita Rosie mananca resturile lasate de lup si in final este mancata si ea.

Mai multe detalii puteti citi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bookconsumer