vineri, 14 mai 2010

Protest antiFacebook si Diaspora

Cu cat creste cu atat problema securitatii datelor noastre pe Facebook este mai dezbatuta. Mai nou va fi si un protest antiFacebook. O intrebare totusi! celelalte retele de socializare nu functioneaza oare pe aceleasi principii?Am putea asemui  relatia dintre utilizator si o retea de socializare cu una simbiotica. Noi socializam, ne promovam, ne jucam, comentam, etc, si ei pun reclame pentru a putea sustine intregul mecanism..ca doar na, banii tot trebuie sa vina de undeva. Pana la urma ideea e sa se obtina profit dintr-o investitie nu?  Nu ne obliga nimeni sa le folosim, dar le folosim si in acelasi timp ne plangem. Sa vedem cam cat de safe suntem online. Sa luam traseul acestui post: eu scriu, cei de la info, daca stau cu ochii in servar citesc si ei, abia apoi vedeti si voi. Pe strada sunt camere de filmat, masina are gps, pana si abonamentul de ratb inregistreaza ce autobuz folosim, de cate ori (asta daca validam cardul hihi). Ideea e ca nu poti sa fii in totalitate stapan pe ceea ce faci, sau stochezi online, si reusisem sa  ma impac cu gandul pana am citit despre Diaspora, un proiect conceput de patru studenti de la Yale care cred cu tarie ca nimeni nu ar trebui sa ne foloseasca like-urile ca sa mai vanda o cioco. Amin to that! dar sa vedem daca se vor tine de cuvant si pe baza donatiilor primite vor transpune ideea in realitate. Eu le tin pumnii. Abia astept sa vad ce va iesi si bineinteles o sa va tin la curent.

4 comentarii:

  1. Oare oamenii astia au uitat de liberul arbitru? Atunci cand folosim retele de socializare o facem pe propria raspundere. Si oricum, de reclame la 'nspe mii de produse ne vom impiedica si din 10 in 10 minute daca vrem sa urmarim un program TV sau deschidem radio-ul.Trebuie sa recunoastem ca a bombarda o persoana cu sloganuri vesele despre cat de incredibil e detergentul cutare sau magazinul X nu inseamna ca reusesti automat sa manipulezi oameni in a si cumpara produsul/serviciul respectiv!Ma indoiesc ca acest proiect va avea succesul sperat in societatea actuala, desi pare plin de intentii bune...cat despre "like-ul" de pe Facebook, nu vad ce e asa bizar in faptul ca e folosit ca si chestionar.E veche metoda, cam la fel de veche precum Interneul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt total de acord ca suntem liberi sa alegem ce retea de socializare vrem, sau sa alegem sa nu folosim nici una. Atacurile indreptate spre Facebook imi par atat de similare cu cele antiMicrosoft! Problema cu like-urile nu e ca sunt folosite ca un chestionar ( si apoi rezultatele vandute, asa cum sunt si statisticile cu utilizatori) ci ca e un sistem inca nesigur, eu pot sa dau like unui topic, site etc si sa imi apara ca am like-uit altaceva. pe de alta parte daca stam si criticam si il luam pe nu in brate vom ajunge sa ne autoexilam si pierdem din vedere toate avantajele. Pana la urma online-ul face parte din viata noastra, iar cu reclamele suntem atat de obisnuiti incat sunt ignorate in cea mai mare parte, indiferent ca sunt billboard-uri gigante in mijlocul intersectiei sau mini reclama pe un site. Daca cei 4 vor reusi sa creeze o platforma spam-free, sigura si fara ads cu cei $100.000 pe care i-au adunat vom vedea si vom experimenta, dar de Facebook tot nu ma las :)

    RăspundețiȘtergere

Bookconsumer