miercuri, 28 octombrie 2009

Religia si Second Life

Un subiect putem spune tabu este cel legat de religia din Second Life. In SL puteti merge la numeroase biserici, catedrale, capele, de mai multe rituri. La unele dintre ele sunt anumite reguli si o anume vestimentatie decenta. Totusi, este mai accesibil sa mergi la biserica in Second Life? Pana unde mergem si care este limita? Blasfemie sau doar o evolutie normala? Tot ceea ce va pot spune este ca daca acceptati aceasta varianta, puteti vedea biserici de un design deosebit si majoritatea sunt copia fidela a celor din realitate. Puteti asculta slujbe, care sunt programate dupa un anumit orar, puteti sa va rugati in genunchi, sa ascultati sau sa cititi rugaciuni sau chiar sa va spovediti. La catolici exista acel loc de confensiune, poate ati vazut si prin filme, unde poti intra sa te spovedesti, iar de partea cealalta a pc-ului se afla un preot adevarat care te asculta si te sfatuieste. Nu stiu cate dintre fetele bisericesti de la noi cunosc acest lucru...noi din fire suntem mai conservatori...Cel mai bine este sa va duceti chiar voi sa experimentati ca sa vedeti exact despre ce e vorba si sa puteti avea o parare personala. Am postat aici doua poze ca sa faceti o idee.




duminică, 25 octombrie 2009

Vizita "cu locatie speciala"

Desi o facem cu intarziere, nu puteam sa nu punctam vizita pe care a facut-o vicepresedintele american Romaniei. Interesanta nu este vizita in sine, ci locul unde a ales dansul sa tina discursul, mai exact - Biblioteca Centrala Universitara, BCU pe scurt, cum o stim noi, studentii. De la discurs nu a lipsit domnul profesor Mircea Regneala, care este si directorul BCU-ului, si care mi-a amintit ca exact in saptamana vizitei ne povestea cum americanii sunt obisnuiti sa vina la biblioteca daca au vreo problema. Spunea ca de curand s-a intamplat ca unui american sa-i fie furate cardurile si acesta a venit la biblioteca si a explicat problema, apoi a cerut sa dea cateva telefoane in SUA. Angajatii bibliotecii au incercat sa-l ajute pe cat posibil in problema lui si sa-l orienteze catre ambasada. Este o diferenta foarte mare de mentalitate...si de cultura. Ce putem spune de aici? Ca este bine ca totusi mai are cineva incredere in biblioteca?

joi, 22 octombrie 2009

Dar biblioteca...o putem lua in ...buzunar?

A aparut un nou gadget in lumea e-books. Pretul este inca destul de piperat, dar are o multime de avantaje. In acesta se pot stoca 200 de carti si am inteles ca nu se descarca timp de 30 de zile. Sa-i vedem acum pe conservatorii cartilor clasice ce vor mai spune...Inainte sustineau ca citirea cartilor pe calculator oboseste ochii si este stresanta. Acum, nu e mai e valabil, deoarece reader-ul acesta de e-books foloseste o cerneala inteligenta, pe un ecran, ce nu emite lumina si care poate fi citit chiar si in lumina soarelui.( Sincera sa fiu, de mult speram sa apara asa ceva.) Sa nu va inchipuiti ca puteti citi doar carti. Nu! Puteti asculta muzica si sa va conectati la Internet. Extensiile care pot fi utilizate sunt: doc, txt, rtf, pdf, jpg, bmp, mp3. Sper sa vad curand prin metrou, autobuz, persoane care citesc pe un suport smart.(dar sa se mai ieftineasca totusi pretul)



Fotografia este luata de pe un site de licitatii http://www.okazii.ro/catalog/27830781/Biblioteca-de-buzunar-carti-electronice-ideal-pt-vacanta.html  Asa v-am dat o idee de unde sa-l obtineti.

miercuri, 21 octombrie 2009

Cronica Carcatosailor

Incredibil, dar totusi adevarat, carcotasii au sediu in Second Life, in centrul Bucurestiului. Si-au anuntat aparitia chiar in aceasta seara si par incantati :) . Acestia organizeaza un concurs destul de interesant, problema e ca nu stiu in ce masura vor reusi romanii sa se ridice la nivelul cerintelor lor.

joi, 15 octombrie 2009

Managementul calitatii

Lume, lume, s-a enuntat tema la managementul calitatii: un referat de 10-12 pagini cu una dintre urmatoarele teme:

1. Calitatea -categorie filosofica si indicatori socio-culturali.
2. Exigentele calitatii si calitatea managementului.
3. Cantitate si calitate. Congluente si incongluente.
4. Calitatea in structurile infodocumentare. Elemente specifice.
5. Metodele abordarii si evaluarii calitatii in structurile infodocumentare.
6. Calitatea ca reper fundamental al dezvoltarii colectiilor in structurile infodocumentare.
7. Exigente calitative in procesarea infodocumentara.
8. Intermediarii si rolul lor in structurile infodocumentare. Abordare din perspectiva calitativa.
9. Calitatea ca cerinta fundamentala in dezvoltarea serviciilor infodocumentare.
10. Calitatea si problematica utilizatorilor. (Exigente calitative si problematica utilizatorilor)

marți, 13 octombrie 2009

Cine a spus ca nu ne putem lua Brain-ul in geanta?

The Brain nu e tocmai genul de creier la care oricine s-ar putea gandi initial ci este o baza de date la a carei dezvoltare pot contribui toti cei care au parola (Personal brain este dedicat utilizatorilor individuali iar BrainEKP reprezinta o platforma de colaborare dedicata companiilor sau organizatiilor din diferite domenii) si care poate cuprinde orice tip de suport electronic de informatii. Este poate unul dintre cele mai simple soft-uri de utilizat : adaugarea de noi informatii in brain se face prin drag & drop, iar legaturile intre "ganduri" se creaza automat. Termonologia folosita este de asemenea una speciala - fiecare fisier atasat este un gand (thought), un gand nou este un copil (child) al parintelui (parent) pe care il determina. Background-ul poate fi de asemenea personalizat fie folosind unul dintre cele existente sau unul din galeria de poze personale. In ceea ce priveste vizualizarea tuturor informatiilor existente in brain exista doua variante - browse (cea vizuala in care se merge pe fiecare gand pana ajungi la subiectul de interes si astfel ai posibilitatea sa vezi conexiunea intre anumite informatii si modul in care se determina) si cea de search. Pt browse exista 3 modalitati de a explora brain-ul (normal, outline si expanded), iar la varianta de search inca de la prima litera brain-ul ofera posibilitati de cautare pe baza informatiilor deja introduse.
Se implementeaza foarte usor intr-un site deja existent, iar tutorialele primite dupa ce se downloadeaza chiar si varianta de trial raspund la toate intrebarile.
Conceptul de visual learning nu e unul nou existand pe piata mai multe softuri ce pot fi incercate precum eyePlorer, Mindjet, Axon Ideea Processor etc. Daca sunteti interesati sa aflati mai multe click aici.
In incheiere nu-mi ramane decat sa va invit sa experimentati brain-ul de pe blogul nostru (ce apartine creatorului softului Jerry Michalsky) dar si cele enumerate doar mai sus si va astept opiniile cu privire la acest soft si utilitatea lui.

luni, 12 octombrie 2009

Ia biblioteca la tine acasa!

A venit toamna, au inceput cursurile iar resursele electronice devin un pilon de baza in procesul de informare in contextul in care avem din ce in ce mai putin timp sa mergem la biblioteca. Bazele de date de tip open source si bibliotecile virtuale full text au luat amploare in ultimul timp avand la baza principiul accesului liber la informatie in diferent de locul in care se afla un anumit utilizator. O lista cu site-uri care contin e-books-uri din domenii variate exista si pe site-ul BCU Bucuresti. La acestea se pot adauga Gutenberg (proiect de digitizare a valorilor literare universal), Read Print (biblioteca digitala dedicata iubitorilor de clasici ai literaturii), Universal Digital Library, World Digital Library, Europeana (biblioteci virtuale care cuprind tezaure ale culturii universale : harti, fotografii, carti). Cei care studiaza stiinte exacte Mathematica le va fi de un real folos. Studentii de la Biblioteconomie si Stiinta informarii au de asemenea nenumarate surse de informare precum E-Lis, Loughborough University's Institutional Repository, Revista de biblioteconomie Studii de biblioteconomie si stiinta informarii, site-ul IFLA, Library Spot, LibriVox (o biblioteca audio). O lista de biblioteci online care contin carti audio se poate gasi aici. O alta sursa de informare este Delicious - care pe scurt, pentru cei care nu il folosesc inca, e o baza de date personalizabila de linkuri, regasirea facandu-se pe baza de tag-uri.
Aceste surse de informare nu inlocuiesc vizitele la biblioteca, dar cu siguranta micsoreaza timpul petrecut acolo, asa ca...spor la invatat!

vineri, 9 octombrie 2009

Open Screen Project

Este un proiect initiat de Adobe caruia i s-a alaturat deja Google, Nokia si RIM (Research in Motion) si isi propune crearea de aplicatii ce pot fi folosite atat pe televizor cat si pe computer si telefon pentru a fi la curent cu tot ceea ce se intampla fara sa fii limitat in vreun fel de locul in care te afli. Astfel poti sa fii in orice loc si cu toate acestea sa poti sa vezi ultimele stiri si daca una iti atrage atentia o poti trimite prin IM, sau poti fi pus la curent cu ultimele noutati intr-un domeniu. Pentru dezvoltarea acestui tip de aplicatii contextuale s-a creat un program de grant-uri la care poate aplica oricine doreste sa aduca un aport la dezvoltarea acestor aplicatii indiferent de domeniu.
Cateva modele de astfel de aplicatii pot fi gasite aici.

miercuri, 7 octombrie 2009

Teme informatica

Voi posta temele de la informatica in mare, ca sa stiti despre ce e vorba si ce va asteapta.

Pentru "Structuri de date": Tematica: Tipologia doc. electronice, definire, ciclu de viata si standarde si norme. Lucrare de semestru I: Un eseu despre tipologia documentara in mediul Internet (minim 6 pagini), in care sa evaluam site-uri dupa trei criterii. A doua tema (de mica intindere): Webgrafie pt. lucrarea de dizertatie, conform ISO(pentru cei ce folosesc refworks iso 690 numeric version) . Lucrare de semestru II: Referat despre o biblioteca digitala.

Pentru "Regasirea on-line a info.": Lucrare de semestru I: Referat despre un motor de cautare. A doua tema(de mica intindere): Un ref. despre un anume aspect din serviciul de posta electronica. Lucrare de semestru II: Regasirea info. in 3 baze de date.

Temele se vor realiza conform unui plan trimis de catre dna. Tirziman pe mail.

luni, 5 octombrie 2009

New skills...

New skills...sau si mai bine spus...noi provocari. Cei de la Comisia Europeana au facut cateva studii si au trasat linii privind noile schimbari in materie de joburi si aptitudini in diferite sectoare precum telecomunicatii, transport, mobila, etc. Ei realizeaza chiar cateva scenarii valabile pana in 2020. De exemplu, in telecomunicatii, se definesc patru scenarii, dintre care Tele-Tech si Mono-Tech. Sunt prezentate variante in care, viitorul telecomunicatiilor este descris de mediul virtual, in care angajatii trebuie sa cunoasca meserii interdisciplinare si sa fie neaparat specialisti in IT, sau variante in care China si India incearca sa intre pe piata monopolizand ceilalti operatori si incetinind avantul tehnologiilor. Rezultatele obtinute sunt cu atat mai interesante cu cat se definesc clar joburile, tendintele, aptitudinile in tabele comparative. Un lucru este cert, explozia informatiei cere pe de o parte, persoane foarte specializate, acestea fiind nevoite sa cunoasca foarte bine o mica particica dintr-un intreg, dar si persoane care sa fie "bune la toate", impletind marketingul cu PR-ul, cu IT-ul si logistica si avand capacitatea de a gasi solutii adecvate si imediate. Cuvintele grele in aceasta era a globalizarii sunt colaborarea, cooperarea si green-solutions sau green-IT. See European Commission , selectati un sector si vizualizati documentele din dreapta (pdf-uri).

duminică, 4 octombrie 2009

Viitor virtual ...sau nu?

Acum ceva vreme, am vazut intr-un serial, cum personajul prinicipal, Melinda Gordon, alerga o fantoma prin Second Life. Aseara, am avut surpriza de a vedea acest subiect abordat si de serialul C.S.I. . Ma intreb daca acesta este efectul pe care il au tehnologia, moda sau tendintele. Un IT-ist ma intreba de curand daca eu cred intr-un viitor legat de Second Life, pentru ca el are alta varianta. I-am dat un raspuns si l-am sustinut cu tarie si argumente, dar acum mi se pare ca viitorul devine prezent...prea repede. See youtube

joi, 1 octombrie 2009

Orar master

Pentru cei de la master, an I, G.I.S.C., si pentru cei care doresc sa stie ce vor studia la acest master INAINTE de a-si alege optiunile:

MARTI :  

14.00 - Teorii cont. in dezvoltarea colectiilor- curs cu Prof. M. Regneala, sala 308
16.00 - Structuri de date infodoc. - seminar cu Prof. Tirziman  (Birotica)
18.00 - Regasirea online a informatiei - seminar cu Prof. Tirziman - I sapt.


MIERCURI:
 
12.00 - Planificarea si organizarea in structurile infodocumentare - curs/seminar cu Prof. Enache - sala 315
14.00 - Managementul calitatii in SID - Prof. Stoica - sala 314
16.00 - Ergonomia in structurile documentare - Prof. Enache - I sapt.
          - Sociologia info. si a lecturii - seminar cu Prof. Antonescu - sala 205 - II sapt.
18.00 - Sociologia info. si a lecturii - curs cu Prof. Antonescu - sala 205

Observatii: - Orarul se mai schimba de obicei in primele 2-3 saptamani.
                 - In ziua de marti, in saptamana a doua, nu se tine niciun curs de la 18.00
   

          

Bookconsumer